НОВИНИ

Схеми за източване на здравната каса в Германия

Германската здравноосигурителна система губи по над 1 милиард евро годишно от измами с парите, предназначени за грижи за болните и възрастните хора. Властите в страната разкриха схема, в която са замесени руски престъпни структури, източвали систематично социалните каси. Как е работела схемата разказва Емилиян Лилов от Дойче веле.

bnt avatar logo
от Емилиян Лилов - DW
17:45, 18.04.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Здравноосигурителните каси и социалните служби в Германия харчат годишно над 20 милиарда евро за обгрижване на болни и възрасти хора, включително по домовете им. Част от средствата, отпуснати на пациенти за грижи по домовете им, са били отклонявани по криминални канали, се твърди в секретен доклад на Федералната криминална служба, за който съобщиха "Байеришер рундфунк" и "Велт ам Зонтаг". Измамите са вършени предимно от фирми за амбулаторни грижи, основани от руски преселници в Германия. Щетите надхвърлят сумата от 1 милиард евро годишно.

Схемата работи така: пред здравните каси и социални служби се представят фалшиви отчети за услуги на пациенти, нуждаещи се от постоянни грижи. Така престъпниците успявали да източват до 15 хиляди евро месечно за фиктивни услуги. Предполага се, че всяко пето евро, отпуснато за обгрижването на болни и възрастни хора по домовете им, е влизало в джобовете на тези престъпни структури.

Около 2,6 милиона души в Германия се нуждаят от постоянни грижи. От тях 764 хиляди са настанени в специализирани здравни заведения, а останалите разчитат именно на фирми, които ги обслужват по домовете. Към края на 2013 година в Германия е имало 13 хиляди специализирани заведения и почти толкова фирми, предоставящи здравни услуги по домовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дилма Русеф: Решаваща битка за оцеляване на поста
Дилма Русеф: Решаваща битка за оцеляване на поста
​Нова част от скандалния клип на Петър Низамов - Перата
​Нова част от скандалния клип на Петър Низамов - Перата