Първата произведена в България сребърна тихоокеанска сьомга вече се предлага на родния пазар. Фермата в самоковското село Горни Окол е единствената в Европа, където се развъжда този вид океанска риба.
Фермата за отглеждане на сребърна тихоокеанска сьомга има капацитет за производство на 200 тона риба годишно. Година след като е заработило, предприятието вече предлага продукцията си в хранителни вериги и ресторанти в София.
Валери Милованов - собственик на ферма за тихоокеанска сьомга: "На каква цена? Веригите я продават за 25 лева на килограм."
Освен, че е известна с вкусовите си качества, тихоокеанската сребърна сьомга е и изключително полезна и екологично чиста.
Валери Милованов - собственик на ферма за тихоокеанска сьомга: "На българския пазар се предлага основно атлантическа сьомга тя е с малко по-малък състав на омега 3 мастни киселини. Храната, с която храним рибата, е биохрана, без добавки, изкуствени оцветители, химия и т.н. Всичко е естествено, водата се пречиства изключително качествено."
Фермата е изградена с европейски средства по оперативна програма „Рибарство и аквакултури“. В нея сьомгата се отглежда в специална рециркулационна система, където водата се пречиства няколко пъти с филтри. Чужди търговци вече са проявили интерес към редкия вид сьомга.
Валери Милованов - собственик на ферма за тихоокеанска сьомга: "Нашите съседи от север и от юг също проявяват интерес, няколко държави от ЕС също искат да я вземат."
От фермата в Горни Окол обаче заявяват, че засега нямат нужния капацитет за зареждане на европейските пазари. Освен това смятат, че произведеният в България продукт трябва да се консумира у нас.