НОВИНИ

Спокойно премина гласуването в Република Сръбска

Босненските сърби гласуват днес на референдум, който е забранен от Конституционният съд и предизвика етническо напрежение. Въпросът е дали Република Сръбска - една от трите териториални единици в Босна и Херцеговина, да продължи да празнува празника си на 9 януари. Датата е изключително символична, тъй като на този ден през 1992 г. босненските сърби обявяват създаването на своя държава в състава на Босна и Херцеговина и така се запали искрата на войната, отнела живота на около 100 000 души.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:42, 25.09.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Преди днешния вот етническото напрежение в Босна и Херцеговина беше на път да достигне точка на кипене. Днес, обаче, гласуването премина спокойно, а резултатът от него няма да бъде признат за законен.

Президентът на босненските сърби тази сутрин открито избра бюлетина с отговор "Да" за запазване на празника на 9 януари.

Милорад Додик - президент на Република Сръбска: "Всички изказвания за и против вота са част от една демократична процедура и те вече нямат значение. Както виждате цялата босненска сръбска република е спокойна и стабилна и се надявам така да остане".
;

Референдумът беше организиран в знак на протест срещу решението на Конституционния съд, който миналата година постанови, че датата 9 януари, която е и сръбски православен празник, е дискриминационна за мюсюлманите и католиците в републиката.

Томислав Стайчич - жител на Баня Лука: "Всеки има рожден ден. Няма сила на тази земя, политическа или божествена, която да промени рождената ти дата. Забраната на празника ни е абсолютно безсмислена. Ние ще честваме този ден, дори никой друг да не го приема."

За босненските мюсюлмани датата 9 януари и символ на тяхното прогонване от контролираните от босненските сърби територии и опит за подготовка за по-сериозен референдум за независимост през 2018 година - вот, който със сигурност няма да мине само със словесни нападки, но ще провокира насилие, твърдят в Сараево.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НИМ ще търси възстановяване на плочата на Каймакчалан
НИМ ще търси възстановяване на плочата на Каймакчалан
Дете на 2 години чете и брои до 100
Дете на 2 години чете и брои до 100