НОВИНИ

Спортните събития това лято достигат до домовете ни чрез модерни технологии

Това лято Европа е завладяна от спорта. Милиони зрители следят Евро 2016 и очакват обиколката на Франция и Олимпийските игри в Бразилия. Тези три големи спортни събития достигат до домовете на хората по цял свят благодарение на сателитната технология. Използването на спътници за телевизионни предавания не е нещо ново, но непрекъснатото усъвършенстване подобрява значително качеството и достъпността на услугата.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:29, 09.07.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

В миналото само големите телевизионни мрежи и спортни форуми можеха да си позволят използването на сателитна технология. Сега тя е достъпна и за малки клубове и регионални спортни събития.

Благодарение на пилотен проект с подкрепата на европейската космическа агенция сега третодивизионни италиански отбори излъчват срещите си онлайн чрез спътник или чрез стрийминг-услуга наречена Спортюб. За тези приложения широчината на честотната лента е от ключово значение.

Кристиано Бенци - Eutelsat, Италия: Можем да я сравним с притока на вода в кран. По-малък приток на вода отговаря на по-малка лента, по-голям дебит на вода - на по-широк банд.

Телефонният разговор се нуждае от протичането на няколко хиляди бита в секунда, докато телевизионната картина в HD, или спортни събития, които са много по-сложни, изискват трансфер на милиони, а понякога и милиарди битове в секунда.

За да предоставят по-евтини комуникации, но с по-широка честотна лента, новите сателитни системи се възползват от така наречения Ка-банд на електромагнитния спектър. Следващата стъпка е преминаването към излъчвания с ултра-висока резолюция. Този стандарт осигурява изображение с качеството на кинопрожекция. Но технологията Ултра HD е само върхът на айсберга.

Жан Люк Дерудил - изпълнителен директор на Fransat: Занапред планираме да увеличим броя на камерите и гледните точки на заснемане. Например през погледа на играча. Чрез камери, които ще бъдат прикрепени върху екипите на играчите, можем да се потопим в развоя на играта. Не само да гледаме мача, а да бъдем в самия мач. Така можем да обогатим възприятието, начина на гледане и преживяване на даден спортен момент.

Променящи света технологии в променящ се свят. Днес телевизионното излъчване се намира в преходен етап. Класическото предаване разчита на технологии, подобряващи качеството на гледане, докато новите медии осигуряват достъп на милиони зрители до по-малки събития и спортни състезания чрез Интернет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Артщрихи с Галя Крайчовска
Артщрихи с Галя Крайчовска
Черно море да стане демилитаризирана зона, предлага премиерът Бойко Борисов
Черно море да стане демилитаризирана зона, предлага премиерът Бойко Борисов