НОВИНИ

Сърбия и България засилиха охраната по границата заради мигрантския поток

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и сръбският й колега Небойша Стефанович ще се срещнат и ще проверят как се охранява границата. През последните няколко седмици миграционният натиск от България към Сърбия се увеличава. Сърбия разположи съвместни военно-полицейски екипи за охрана, България също засили охраната, проведени бяха и няколко акции срещу трафика на мигранти в София и страната.

Александър Марков
от Александър Марков
11:44, 07.08.2016
Чете се за: 02:45 мин.
По света

В прякото включване в новините "По света и у нас" репортерът Александър Марков каза, че и българските, и сръбските власти отчитат значително нарастване на броя мигранти, които незаконно се опитват да пресекат българо-сръбската граница. На запитване на БНТ от Командването на съвместните сили по охрана на границата в Ниш отговориха, че техни наблюдения показват следното:

;

Най-уязвимите места, според сръбската армия и полиция, са районите около градовете Заечар, Неготин и Димитровград. Съответно от българска страна уязвими са районите около Брегово, Връшка Чука и, разбира се, Калотина.

;

През изминалия месец юли незаконните опити за преминаване в Сърбия са 144.

;

За сметка на това сръбските власти са повдигнали 57 обвинения срещу 103-ма души за каналджийство. Тези каналджии са се опитали да трафикират през границата 1119 чужденци.

Увеличението на миграционния натиск се потвърждава и от данните на българското МВР. През изминалата седмица само са задържани 381 чужденци в опит да влязат нелегално в Сърбия, половината от тях - чужденци без абсолютно никакви документи. Това е ръст с около 62% спрямо предходната седмица до 29 юли.

Само преди дни, припомням, България поиска допълнителни сили по охрана на границите си с Турция, Гърция и Сърбия от Фронтекс - европейската агенция за управление на оперативно сътрудничество по границите. Фронтекс ще увеличи контингента си с още хора и технически средства за наблюдение на границата по въздух и суша. Допълнителните сили ще бъдат разположени през следващите няколко седмици по българо-турската и българо-сръбската граница.

В момента Фронтекс има в България 53-ма служители по охрана и 10 специалисти за документи. 19 служители са разположени именно по границата със Сърбия.

;

Едно от селата в района е село Голеш, което е на около 3-4 километра от границата. Там през изминалата седмица всяка вечер местните са подавали сигнали за преминаващи групи мигранти. Преминаването се е случвало предимно през нощта, обясниха местните жители. Голеш е от едно от трите села по цялата българо-сръбска граница, докъдето каналджиите превозват мигранти. Останалите две са Извор махала и Старопатица. Именно в тези три села от миналата година насам граничните полицаи постоянно задържат групи незаконни мигранти. Ние бяхме в Голеш. Ето каква е ситуацията там.

;

Голеш. Селото, в което живеят 40 души. Почти толкова големи групи мигранти всяка вечер пресичат границата оттук. Поне допреди дни. От 3 дни насам нощем е спокойно.

Валентин Илиев е собственик на магазина в селото. Миналата седмица група мигранти влиза и си купува храна и вода.

Валентин Илиев, собственик на магазина в с. Голеш
А с каква валута, как са се разбрали? - С българска. И от тех имало човек, който е разбирал български по малко. Пеша ги прекарва. Имат си водачи и ги прекарват дотам. И оттам на сърбите. - Ама оттук направо през браздата или до селото отиват, другото, след Голеш? - Некъде имат обиколни маршрути, по които минават и през гората се движат.

Една нощ Валентин намерил магазина си разбит.

Валентин Илиев, собственик на магазина в с. Голеш
Миналия път, като влизат тук през нощта, са разбили ей това стъкло тука. Вътре са изместили тоя рафт, за да могат да влезат, да минат. - И са се нахранили? - Много добре са се нахранили. Пийнали са бутилка уиски и са си тръгнали.

В селото светят само няколко улични лампи. А теренът отвъд селото е предимно равнинен, което е предимство за преминаване. Вижда се и вишката на сръбската гранична полиция.

Йордан Миланов, с. Голеш
Мислим, че това не е наша работа на селото ние да фащаме бежанците. Има си войски гранични, да си се занимават. Аз никой не е длъжен от селото. Примерно, ако влезе тука, в магазина, ще обърнем внимание. Но аз откъде да го видим.

Местните власти са в непрекъснат контакт с Граничните полицаи. Жители на Голеш сами се обаждат в полицията, забележат ли мигранти.

Вяра Борисова, кметски наместник в с. Голеш
Дори и случаите, в които сме разбирали за къщи, в които те са влизали, те просто са влизали да се подслонят за през нощта или за две нощи. Не правят никакви проблеми. Къщите са разбивани, но няма посегателство над населението или някакви други проблеми.

Голеш, Извор махала и Старопатица са селата, в които постоянно биват задържани групи мигранти. И трите населени места са в зоната на отговорност на Регионалната дирекция "Гранична полиция" - Драгоман, която контролира цялата българо-сръбска граница.

;

В заключение Александър Марков каза, че въпреки настояванията на сръбската страна, че ще връща обратно в България всеки заловен незаконен мигрант, от Командването на съвместните сили заявиха, че онези мигранти, които са заловени и пожелаят да кандидатстват за статут, биват пренасочвани от границата към вътрешността на страната в някой от общо 14-те регистрационни и приемателни центрове за бежанци в Сърбия. Нежелаещите да кандидатстват за статут биват настанявани в съответните приемни центрове, но срещу тях сръбската страна повдига обвинения за незаконно пресичане на границата. Така че към момента няма информация Сърбия да ни е връщала мигранти, влезли незаконно от наша към сръбска страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникален оперен спектакъл в пещерата Магурата
Уникален оперен спектакъл в пещерата Магурата
БНТ напомня: Да бъдем внимателни на пътя!
БНТ напомня: Да бъдем внимателни на пътя!