НОВИНИ

Срещата на върха ЕС-Турция ще е определяща за мигрантската криза

Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос призова за съхраняване на най-голямото постижение на европейската интеграция - Шенгенското пространство, като изрази мнение, че срещата на върха ЕС - Турция в понеделник ще е изключително важна и определяща за разрешаване на мигрантската криза през следващите месеци, съобщава агенция АНА-МПА.

bnt avatar logo
от БТА
14:59, 05.03.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
срещата върха турция определяща мигрантската криза

Гърция не е сама, тъй като Европа е на нейна страна, каза Аврамопулос, участвайки в проява, организирана от института за демокрация "Константинос Караманлис" и от фондация Аденауер, като изтъкна, че условие за запазване на Шенгенското пространство е спазването на съществуващите правила.
Нашата цел е до края на годината де се върнем към възстановяване на пълното прилагане на Шенгенския договор, каза той.
Еврокомисарят потвърди, че няма никаква опасност за нито една страна член на Шенген да бъде извадена от тази зона. Това, което страните обаче са длъжни да направят, е да спазват граничния кодекс на Шенген, каза още Аврамопулос.
В интервю за италиански телевизионен канал Аврамопулос изтъкна, че всички "горещи точки" в Гърция и Италия функционират и че сто на сто от хората, пристигащи в тези две страни, се регистрират и се извършва процедура по тяхната идентификация. Той изрази опасения, че след затварянето на балканския коридор за бежанците съществува възможност бежанските потоци да се насочат към Италия, а също и към други дестинации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Ненчев поздрави военните за съвместното учение Граница 2016
Министър Ненчев поздрави военните за съвместното учение "Граница 2016"
Г. Йотингер: ЕС трябва да плати на Турция повече от обещаното за бежанците
Г. Йотингер: ЕС трябва да плати на Турция повече от обещаното за бежанците