НОВИНИ

Стафан де Мистура откри официално преговорите за Сирия в Женева

Двете преговарящи страни по сирийския конфликт се изправиха една срещу друга за първи път от три години насам днес, когато пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура откри новия кръг от политически преговори, предадоха световните агенции.

bnt avatar logo
от БТА
21:28, 23.02.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света
стафан мистура откри официално преговорите сирия женева
"Призовавам ви да работите заедно. Знам, че няма да е лесно да сложим край на този ужасяващ конфликт и да поставим основата на една страна, която е в мир със себе си, която е суверенна и единна", заяви Де Мистура на представителите на двете преговарящи делегации, които се бяха събрали в една от залите в централата на ООН в Женева под погледа на дипломати.

"Надявам се, че един ден сирийският народ ще погледне назад към този ден и ще каже, че в този момент и на това място сирийците са започнали едно дълго и трудно пътуване към мира", допълни Де Мистура.

Той припомни, че двете преговарящи страни трябва да уважат волята на сирийския народ.

"Сирийският народ отчаяно иска да сложи край на този конфликт и вие го знаете", каза Де Мистура.

Той припомни, че преговарящите страни имат "историческата отговорност" и "възможност" да сложат край на войната, опустошаваща Сирия от повече от шест години, предаде Франс прес.

Пратеникът на ООН предупреди, че от този кръг преговори не трябва да се очакват чудеса.

"Разговорите започват още тази вечер. Няма да бъде лесно, не очаквам чудеса, но трябва да се захванем с тази задача", заяви де Мистура.

Той благодари на Русия, Иран, Турция и Казахстан за постигнатото в Сирия споразумение за прекратяване на огъня и каза, че тази инициатива е дала тласък на онова, което се прави сега в Женева.

След речта, с която откри преговорите, Де Мистура се ръкува с представители на двете страни. После участниците в преговорите напуснаха залата за по-нататъшни разговори. Засега не е ясно дали двете преговарящи страни ще се срещнат за преки разговори в рамките на този преговорен кръг, отбелязва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецсъдът върна Ценко Чоков в ареста
Спецсъдът върна Ценко Чоков в ареста
Учени от БАН представиха иновативни методи за лечение на тежки заболявания
Учени от БАН представиха иновативни методи за лечение на тежки заболявания