НОВИНИ

Свeтият Синод ще избира Старозагорски митрополит между епископите Яков и Киприян

Светият Синод ще избира Старозагорски митрополит между Месемврийски епископ Яков и Траянополски епископ Киприян.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:27, 04.12.2016
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
свeтият синод избира старозагорски митрополит епископите яков киприян

Двамата бяха избрани от осемте кандидати на Епархийския избор в Стара Загора. Светият Синод предстои да обяви изборът дали е валиден или не и ако е валиден, тогава ще избере един от тях за нов митрополит на Старозагорската епархия на 11 декември.

На състоялия се днес 4 декември епархийски избирателен събор в Стара Загора избирателите излъчени от епархията дадоха своите гласове за: Негово Преосвещенство Траянополски Киприян - 24 гласа и Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков 20 гласа, които събраха изискваните от Устава повече от половината гласове на епархийските избиратели.

Гласуваха 36 избиратели - по трима свещенослужители и трима миряни от всяка от шестте духовни околии в епархията: Старозагорска духовна околия, Казанлъшка духовна околия, Новозагорска духовна околия, Свиленградска духовна околия, Харманлийска духовна околия, Чирпанска духовна околия.

Всеки от тях получаваше бюлетина, подписана от председателя и подпечатана с печата на Старозагорски епархийски съвет, както и празен плик и пристъпваше към гласуване. След това пускаше плика с бюлетината в урната и се подписваше в избирателния списък на гласувалите.

Всеки избирател взимаше бюлетина от наместника митрополит Антоний и се оттегляше в обособената тъмна стаичка. където в уединение, заграждаше имената на двама от листата, които счита за най-достойни да заемат овакантения митрополитски престол в Стара Загора. След като сгъваше бюлетината и я поставяше в плик я пускаше в прозрачна запечатана урна. Избирателите гласуваха по духовни околии: първо представителите на Старозагорска, след това на Казанлъшка, Новозагорска, Свиленградска, Харманлийска, Чирпанска духовни околии.

След като приключи гласуването членовете на бюрото разпечатаха и провериха бюлетините и бе установено, че всички подадени 36 бюлетини са валидни.

Преброяването при първия тур показа, че изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове е събра Траянополският еп. Киприян, който е получил 24 гласа. Месемврийски Яков получи 17 гласа, Велички Сионий - 11 гласа, Браницки Григорий - 10, Агатополски Йеротей - 3, Драговитийски Даниил - 3, Главиницки Йоан и Белоградчишки Поликарп по 2 гласа.

При втория тур избирателите гласуваха само за един от останалите в листата епископи. Повече от половина гласове на избирателите, изисквани от Устава, получи Месемврийският епископ Яков – 20 гласа.

Велички Сионий - 7 гласа, Браницки Григорий - 8, Главиницки Йоан - 1 глас.

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний обяви официалнно резултатите, като поздрави избирателите за избора и се пристъпи към оформянето и подписването на протокола. Всички избиратели положиха своите подписи, който бяха потвърдени от подписа на наместника и печата на Епархийския съвет.

Съгласно Устава на БПЦ-БП Старозагорска епархия ще продължи да се управлява от наместника на овакантения престол - митрополит Антоний, докато новоизбраният митрополит встъпи в длъжност.

След одобрението на епархийския избор, в първата света неделя митрополитите от Светият Синод ще изберат и утвърдят канонически за митрополит на овакантената Старозагорска епархия един от двамата избрани кандидати.

Новоизбраният епархийски митрополит ще встъпи в правата си в същия ден, след като Светият Синод му съобщи официално, че е канонически избран.

На 10 декември е насрочено заседание на Св. Синод на БПЦ на което ще се разгледа документацията от проведения избор и ще се изслуша доклада на наместника на Старозагорска епархия Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, на когото Св. Синод възложи организацията и провеждането на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Старозагорски митрополит. Уставът на БПЦ предвижда на заседанието да се разгледат и евентуално постъпи жалби от участниците в избора. В случай, че Светия Синод счете избора за изряден на 11 декември ще се проведе в синодалния параклис каноничен избор при който митрополитите от Светия Синод начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Старозагорски митрополит. Съгласно Устава на БПЦ-БП новоизбраният митрополит става и постоянен член на Светия Синод в пълен състав.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шотландско село получи дарение от 384 000 лири от бивш германски военнопленник
Шотландско село получи дарение от 384 000 лири от бивш германски военнопленник
Узбекистан избира втория в историята си президент
Узбекистан избира втория в историята си президент