НОВИНИ

Светлина за частния бизнес в Куба

Кубински предприемачи и хора на изкуството приветстваха правителствени решения, с които се смекчават редица ограничения пред частния бизнес и свободата на изразяване на артистите. Много критики имаше срещу закон, който би дал на държавни инспектори правото да закриват изложби или представления. Освен това отпадат текстове, ограничаващи частната дейност.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:24, 14.12.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Три месеца след идването на власт на президента Мигел Диас-Канел - първият човек от 1959 г. насам извън фамилията Кастро, който ръководи страната, бяха обнародвани нови закони. Те трябваше да влязат в сила в началото на декември, но правителството направи крачка назад.

Бяха отменени редица текстове на закони. Като например този, който ограничава предоставянето на един лиценз за дейност само на един човек и едно заведение. Няма да влезе в сила и ограничението за 50 стола и следователно за 50 куверта на ресторант.

Денис Бланко, служител в ресторант: Има много нервни хора, а преди имаше и доста безработни. Хората не смееха да поискат лицензи, защото се страхуваха от промените в правилата. Но сега новите мерки са добри за частния бизнес.

Новите закони включваха и задължението всеки предприемач да има банкова сметка, но това положение в крайна сметка отпадна с изключение на някои специфични дейности.

Освалдо Пердомо, шофьор на такси: Хубавото е, че има повече организация. Лошото - че те ни предлагат твърде малко. Трябват много документи.

Отменените текстове бяха определени от предприемачите и икономистите в Куба като риск да се спре развитието на частния бизнес.

Карлос Алсугарей, бивш кубински дипломат: Мисля, че здравият разум надделя. Ако бяха оставили тези правила, щеше да се създаде напрежение и да има негативно отражение върху икономиката.

Статистиката сочи, че броят на заетите в частния сектор в Куба е нараснал от 157 000 през 2010 г. на 588 000 в края на октомври тази година. А това представлява 13% от трудоспособното население на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9-годишен малчуган върти майсторски баници в Сърбия
9-годишен малчуган върти майсторски баници в Сърбия
БЛС свиква извънреден събор заради Анекса към Националния рамков договор
БЛС свиква извънреден събор заради Анекса към Националния рамков договор