НОВИНИ

Светът почете паметта на Хелмут Кол

Лидери от Евросъюза, представители на Съединените щати и Русия почетоха паметта на покойния Хелмут Кол като архитект на германското обединение и движеща сила на европейската интеграция. На специалната безпрецедентна церемония в Европарламента в Страсбург присъстваха ветерани на световната политика и около 20 държавни и правителствени ръководители. Един голям европеец, Светла му памет, написа българският премиер в съболезнователната книга.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:22, 01.07.2017
Чете се за: 01:54 мин.
По света

Убеден европеец, който ненавижда войната - така ще запомнят Хелмут Кол бившият американски президент Бил Клинтън, руския премиер Дмитрий Медведев, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и много други имена от световната политика.

Бившият германски канцлер, който почина на 16-ти юни на 87 години, бе почетен в Страсбург - оспорван в миналото град, който стана символ на ролята на Кол за помирението между някогашните врагове Франция и Германия и напредъка на европейската интеграция.

Отдаваме дължимото на един от тримата лидери, обявени за "Почетни граждани на Европа", изтъкна инициаторът на безпрецедентната церемония Жан-Клод Юнкер.

Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК: Той допринесе значително повече от всеки друг, за Европейската история и европейската география. Той е сред тези, които помогнаха за края на Ялтенското споразумение между Изтока и Запада. Източна и Западна Европа, както и Северна и Южна Европа дължат много на Хелмут Кол.

Освен Хелмут Кол, почетни граждани на Европа са Жан Моне и Жак Делор.

Антонио Таяни - председател на ЕП: През 1983 година пред Европарламента Кол заяви "Целта ни трябва да е да направим така, че всеки, който обърне поглед към Европа, да вижда каква благодат може да бъдат приятелството и сътрудничеството".
Доналд Туск - председател на Европейския съвет: В Берлин и Варшава, Париж и Будапеща, въпросът за бъдещето на обединена Европа трябва да получи звучeн отговор: да! Да на Съюза, да на свободата, да на човешките права.

Пред постиженията на Кол бледнеят всякакви критики и противоречия, изтъкна за своя политически ментор германският канцлер Меркел.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Без Хелмут Кол животът на милиони хора щеше да е много различен, моят също. Скъпи Хелмут Кол, благодаря ти, че днес съм тук, благодаря, че даде тази възможност на мен и на много други.

Хелмут Кол ни даде шансът да участваме в нещо по-голямо от самите нас, по-голямо от нашите мандати и преходни кариери, заяви Бил Клинтън.

Бил Клинтън - президент на САЩ / 1993-2001/: Обичах този човек, защото искаше да създаде свят, в който никой да не доминира. Свят, в който сътрудничеството е по-добро от конфликта. Свят, в който разнородни групи хора вземат по-добри решения от отделните диктатори.

Архитект на съвременния световен ред, мащабна личност с големи идеи и планове - така руският премиер Медведев определи Кол.

Дмитрий Медведев - премиер на Русия: Винаги оставаше истински национален лидер, но действаше в общоевропейски и световен контекст . Мечтаеше не само за единна Германия, но и за единна Европа и виждаше Русия като нейна неразделна част.

За Франция Кол бе ключов събеседник, важен съюзник, неуморен строител на мостове, но по-важното е, че беше неин приятел, човек, който предпочита мостове пред граници, още повече пред стени, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той цитира покойния канцлер на немски.

Еванюел Макрон - президент на Франция: Когато понякога започнем да се съмняваме, изправени пред мащаба на задачата, трябва да помислим за големия Хелмут Кол с цялата благодарност, която му дължим и да си припомним фразата, която го обобщава най-добре. Няма никаква причина да се предаваме, напротив имаме всички основания да бъдем реалистични оптимисти.

Двучасовата церемония завърши с германския национален химн и откъси от "Одата на радостта" на Бетовен - химн на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руските туристи се завръщат в България
Руските туристи се завръщат в България
Най-горещият ден от началото на годината взе 5 жертви (обзор)
Най-горещият ден от началото на годината взе 5 жертви (обзор)