НОВИНИ

Светът се сбогува с 2016 г.

Със засилени мерки за сигурност, светът се сбогува със старата 2016 г. Остават часове до настъпването на новата година. Първи ще я посрещнат в малката тихоокенска държава Кирибати. Там 2017 г. ще дойде в 12 часа българско време.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:54, 31.12.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Светът отново се изпълни с надежди, мечти и зареди следващите 365 дни с големи очаквания. По традиция най-яркото светлинно шоу за новата година ще бъде в Сидни. За небесния спектакъл ще бъдат използвани 120 тона фойерверки.

Те ще бъдат изстреляни от моста, от шлепове и от различни места на пристанището. Очаква се милион и 600 хиляди души да се съберат на брега, за да гледат зрелищното шоу. С него ще бъде почетена паметта и на всички музикални звезди, които тази година си отидоха от този свят.

В Ню Йорк текат последните приготовления за посрещането на Новата година. На Таймс скуеър тя ще настъпи със спускането на кристалната сфера и разпръскването на конфети. Бутонът за обратното броене тази година ще натисне генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун.

В Рио де Жанейро 2017-та ще настъпи с 12-минутен небесен спектакъл над плажа Копакабана. За шоуто ще бъдат използвани 18 тона фойерверки.

Със засилени мерки за сигурност и със спомена за терористичните нападения, Европа ще прекрачи в 2017-та. На някои места няма да има фойрверки. Край емблематичните места на големите европейски градове са разположени бронирани коли и са издигнати бетонни ограждения.

Добра или лоша, 2016-та ще подари на хората една секунда. Заради изравняването на астрономическото време, във всички държави по света, минутата преди часовниците да ударят 12 часа в полунощ - ще продължи не 60, а 61 секунди.

Последни ще посрещнат Новата година в Ниуе в Полинезия, Американска Самоа и атола Мидуей. Те ще влязат в 2016-та 13 часа след нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Габрово вече посрещнаха 2017 година
В Габрово вече посрещнаха 2017 година
Над 20 души загинаха при двоен атентат в Багдад
Над 20 души загинаха при двоен атентат в Багдад