НОВИНИ

Светът скърби след загубата на великата испанска певица Монсерат Кабайе

Испанският кралски дворец нарече починалата на 85-годишна възраст оперна прима Монсерат Кабайе "най-добрата сред най-добрите". В съболезнователен адрес Кабайе беше определена като "велика оперна грандама, легенда на световната култура, най-добрата сред най-добрите, способна да открива нови творчески пространства". "Нейната изключителна личност и уникален глас завинаги ще бъдат с нас. Ние сме силно опечалени от тази загуба", изтъкват от кралския двор.

bnt avatar logo
от БТА
16:32, 06.10.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света
светът скърби загубата великата испанска певица монсерат кабайе

Пред вестник "Паис" световноизвестният тенор и диригент Пласидо Доминго заяви, че с огромна скръб е разбрал за кончината на Кабайе. "Гласът й беше уникален, несравним", изтъкна маестрото. Той не си спомня точно кога за пръв път се е озовал на една и съща сцена с оперната прима, но точно знаел нейната способност да съединява фрази, една след друга. Пласидо често я питал: "Монсерат, ти кога ще си поемеш дъх?"

Пред радиостанцията "Каталуния радио" оперният певец Хосе Карерас определи Кабайе като уникален представител на изкуството. "Сред всички сопрано, които съм слушал, никоя оперна певица не се е доближавала до изпълненията на Кабайе", отбеляза тенорът. Той изтъкна качествата на нейния глас и завидната й вокална техника.

Директорът на Виенската държавна опера Доминик Мейер отбелязва, че с кончината на Кабайе ни напусна една от най-изтъкнатите певици на XX век. "Нейният красив глас, изумителна техника и обаяние правеха огромно впечатление и вдъхновяваха много поколения любители на оперното изкуство", изтъква Мейер.

Китаристът на британската група "Куин" Брайън Мей написа в Инстаграм, че Кабайе е била източник на вдъхновение за целия състав и особено за фронтмена Фреди Меркюри. Мей публикува снимка, изобразяваща дует на Кабайе с Меркюри. Тяхната песен "Барселона" от 1987 г. се превърна в световен хит и беше избрана за химн на Летните олимпийски игри, организирани в града през 1992 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откраднаха 123 бебета на костенурки от Галапагоските острови
Откраднаха 123 бебета на костенурки от Галапагоските острови
Полицията задържа рецидивист с 16 присъди, пребил пастир в с. Хотница
Полицията задържа рецидивист с 16 присъди, пребил пастир в с. Хотница