НОВИНИ

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно заради химическата атака

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно заради химическата атака в Сирия. Продължава да расте броят на жертвите. Базираната в Лондон правозащитна организация Сирийска обсерватория за човешки права съобщи, че 72 -ма души са починали, сред които 20 деца.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:58, 05.04.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Съединените щати, Великобритания и Франция настояват Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция, с която да започне незабавно разследване на химическата атака в Северозападна Сирия.

В проекторезолюцията се настоява сирийските власти да предоставят на разследващите комисии плановете за полетите, бордовите дневници и всякаква друга информация за въздушните операции от деня на атаката.

От Дамаск се изисква също да предаде на международните експерти имената на всички лица, командващи хеликоптерни ескадрили, незабавно да предостави достъп до авиобазите, от които се предполага, че са извършени нападения с химически оръжия.

Атаката беше извършена срещу селището Хан Шейхун, което се намира в контролираната от бунтовниците провинция Идлиб и на 65 километра от границата с Турция. Предполага се, че химическото нападение е било със зарин. Някои от жертвите бяха откарани в болници в Турция.

Хора от Хан Шейхун твърдят, че при атаката първо започнали да умират птиците, след това газът започнал да поразява децата. Има информации и за починали бебета. Очевидци твърдят, че последвала атака срещу болницата, в която били настанени пострадалите.

Режимът в Дамаск категорично отрича обвиненията. Руският военен министър заяви, че сирийската атака е била извършена срещу склад с боеприпаси.

Атаката стана в навечерието на Международна конференция в Брюксел, на която представители ООН и ЕС и 70 държави трябва да обсъждат бъдещето на Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от Благоевград боядисват оградата на своето училище
Ученици от Благоевград боядисват оградата на своето училище
Трети ден продължава гладната стачка на миньорите в рудник Оброчище
Трети ден продължава гладната стачка на миньорите в рудник "Оброчище"