Вече месеци българските животновъди са принудени да продават месото под неговата себестойност, притиснати от нелоялния, според тях, внос. Затова русенските свиневъди предлагат Комисията за защита на потребителите да разкрие отдели за всеки от браншовете...
Вече месеци българските животновъди са принудени да продават месото под неговата себестойност, притиснати от нелоялния, според тях, внос. Затова русенските свиневъди предлагат Комисията за защита на потребителите да разкрие отдели за всеки от браншовете и да се въведат адекватни мерки, за да бъдат защитени както българските производители, така и потребителите у нас.
От Асоциацията на свиневъдите в България настояват българските производители да бъдат поставени при същите условия като колегите си от другите европейски страни. В Румъния, например, животновъдите получават субсидия за съхраняване на замразено месо. Тази мярка е била обсъждана и у нас, но така и не е била приложена.
Другият проблем, според свиневъдите, е, че субсидията за едно животно намалява с всяка следваща година. За периода 2012-2017 година са били предвидени 165 млн. лева държавна помощ. В началото обаче разчетът е направен за 600 хиляди свине, а сега броят им е двойно увеличен.
В момента свиневъдите работят на загуба. За да не се унищожи браншът, те настояват държавата да се намеси и да подкрепи българските производители – както на животни, така и на плодове и зеленчуци.