НОВИНИ

СЗО отказа да отмени Олимпиадата

Световната здравна организация отказа да отложи или отмени Олимпиадата в Рио де Жанейро заради епидемията с вируса Зика.Водещи специалисти поискаха анулирането на игрите заради опасността от пандемия.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:02, 28.05.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света

150 световни експерти , сред тях професори по медицина и специалисти по биоетика, изпратиха отворено писмо да Световната здравна организация. В него, те поискаха СЗО да отмени или отложи във времето олимпиадата в Рио заради вируса Зика.

Писмото е адресирано да шефа на организацията Маргарет Чан.

В него се казва , че се рискува излишно, 500 000 туристи в Бразилия да бъдат заразени и да пренесат заразата в страните си.

Сред аргументите е факт около опитите за овладяване на Зика.

В писмото пише, че Въпреки новата програма за унищожаване на комарите в Рио,случаите на зараза с болести,свързани с комарите се е увеличила.

Освен това специалистите припомнят прецеденти.

През 1916,1940 и 1944, Олимпийските игри не бяха просто отложени, а отменени, пише в писмото.

Близо едни милион и 500 000 души са заразените със Зика души в Бразилия. Именно там се заговори за първи път за връзката между вируса и микроцефалията при новородените.

СЗО отказа да анулира Олимпиадата.Организацията повтори препоръките си към бременните да избягват заразени райони, съветите за безопасен секс и мерки против ухапвания от комари.

Том Фридън,Център за контрол и превенция на заболяванията в САЩ

" Няма причина, свързана с общественото здраве, за отлагане или отмяна на Олипиадата. Мисля, че рискът за делегации и атлетите не е нулев,но това важи за всяко пътуване."

Епидемията от Зика е в около 60 страни , предимно в Южна Америка.

Само в Бразилия, случаите на микроцефалия, свързана със Зика са 1 400.СЗО заяви, че тези които искат да пътуват за Олимипиадата трябва да консултират лекар преди това и да спазват съветите му.

Бразилското министерство на здравеопазването и Организационният комитет на олимпийските игри също отказаха да отменят Олимпиадата. Институциите повториха аргумента на СЗО, че август се пада в бразилската зима и тогава има най-малко тигрови комари, преносители на Зика.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган осъди подкрепата на САЩ за сирийската кюрдска милиция
Ердоган осъди подкрепата на САЩ за сирийската кюрдска милиция
Две ракети, изстреляни от Сирия, паднаха в близост до летището в Газиентеп
Две ракети, изстреляни от Сирия, паднаха в близост до летището в Газиентеп