НОВИНИ

Таванът на всички пенсии ще стане 1200 лева от 1 юли догодина

Таванът на всички пенсии, нови и стари, ще стане 1200 лева от 1 юли догодина, съобщи пред журналисти в МС министърът на финансите Владислав Горанов след среща с ръководствата на КНСБ и на КТ "Подкрепа".

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
13:38, 04.10.2018 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

От 1 юли догодина таванът на всички пенсии у нас, независимо кога са отпуснати, се увеличава на 1200 лева. За това са се споразумели синдикатите и правителството след среща при премиера. Новината съобщи министърът на финансите.

Очакваше се максималната пенсия да се повиши от януари догодина на 1040 лева. Промените в пенсионната формула и всички несъвършенства в нея не дават основание с лека ръка да падне таванът на пенсиите, коментира Владислав Горанов и не прогнозира кога това ще се случи.

Владислав Горанов, министър на финансите: Увеличението на тавана до 1200 лева ще реши 90% от проблема с ограничаване на размера на пенсиите, но няма да допусне неоснователно получаване на незаработени пенсии, които са изчислени на база на натрупаните промени в пенсионната формула в размери, които не са свързани с приноса на хората.
;

На срещата в Министерския съвет е договорено още от догодина да има увеличение с 50% на парите за енергийно бедните у нас. Все още се обсъжда дали с допълнителните средства да се увеличат сумите за хората, които сега получават помощ, или чрез разширяване на критериите да се обхванат повече българи. За целта ще се изхарчат допълнително около 40 млн. лева, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Как ще бъдат разпределени тези средства престои да уточняваме с Агенцията за социално подпомагане и съответните структури. За сега не сме готови да дадем отговор на това - как. Но ресурсът е гарантиран.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпускат 7 милиона лева за осигуряването на Wi-Fi в още около 700 училища
Отпускат 7 милиона лева за осигуряването на Wi-Fi в още около 700 училища
С филма Първото семейство започва новият сезон на В кадър по БНТ1
С филма "Първото семейство" започва новият сезон на "В кадър" по БНТ1