Тази неделя в #Eвропа: Какво предстои за Стария континент след важния избор

Тази неделя (2 юни) предаването на БНТ #Eвропа обобщава изборните резултатите в страните от Стария континент и откроява детайлите в новата визия на европейците за бъдещето на ЕС.

от БНТ
10:00, 01.06.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света
неделя eвропа предстои стария континент важния избор

С почти 33% избирателна активност миналата неделя се наредихме сред не особено заинтересованите от европейските въпроси. Утешително е, че след нас са Словакия с едва 22% гласували, Чехия и Словения.

Куриозен обаче е фактът, че в Обединеното кралство, което се готви за Брекзит, 37 на сто от имащите право на глас са се възползвали от възможността да изберат евродепутати, макар и само до октомври.

Ели Гигова и операторът Иван Антонов ще разкажат подробности за парадоксалния избор на англичаните, които изпращат в Европарламента най-ревностния привърженик на излизането от ЕС – Найджъл Фарадж.

Вотът в Париж дискредитира "жълтите жилетки", които поддържат градуса на протеста, но проиграха шанса да защитават позициите си със средствата на демокрацията.

Може би най-оспорваното състезание, в което партията на Марин льо Пен излезе с "едни гърди" пред коалицията на президента Еманюел Макрон, проследиха Ирина Цонева и Илия Иванов.

Италианците подкрепиха идеята на премиера Матео Салвини за ЕС от силни държави. Александър Марков и Владимир Богдански разказват в "#Eвропа" разделена или уморена е Италия след най-дългия изборен ден – там той продължи до 23 ч. в неделя.

В Германия се надигна най-мощната "зелена вълна". В най-голямата държава в ЕС изборите следиха Мария Стоянова и операторът Станислав Ангелов, които срещат зрителите с хората, които продължават да вярват в силата на обединена Европа.

Гледайте голямата европейска обиколка на #Eвропа:

Париж, Лондон, Рим, Берлин след вота – тази неделя (2 юни) от 12:30 часа по БНТ 1!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Празнуваме Международния ден на детето
Празнуваме Международния ден на детето
Кметът на Бистрица сам облагородява селото
Кметът на Бистрица сам облагородява селото