НОВИНИ

Тереза Мей поиска отлагане на Брекзит до 30 юни, ЕС предлага 12 месеца

Британският премиер Тереза Мей изпрати днес писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което настоява за ново удължаване на Брекзит до 30 юни. Според официални източници в Брюксел, Туск от своя страна смята да предложи на европейските лидери гъвкава отсрочка от 12 месеца, с опция да бъде прекъснато веднага щом британският парламент одобри споразумението за напускане.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:32, 05.04.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

В писмото си до Доналд Туск Тереза Мей казва, че продължава да настоява за напускане по организиран начин. Новият момент в него е, че британското правителство ще започне подготовка за организиране на евроизбори, ако останалите 27 държави членки одобрят отлагането. Мей все пак обещава да търси вариант за напусне преди 23 май 2019 г., така че да се отмени участието на Великобритания в изборите. Британският премиер информира и за разговорите с опозицията в опит да се намери взаимно приемливо решение.

Джереми Хънт, външен министър на Великобритания: Все още се надяваме да напуснем ЕС през следващите няколко месеца, това е амбицията ни. Нямаме мнозинство в парламента и това означава, че трябва да проведем тези разговори дискусии с Джеръми Корбин, за да видим дали имаме пресечни токи във вижданията.
;

Същевременно високопоставен източник в Брюксел съобщи днес, че Доналд Туск се готви да предложи на европейските лидери гъвкава отсрочка до 12 месеца. Идеята е тя да бъде прекъсната в момента, в който британският парламент одобри споразумението за напускане. От Еврокомисията отказаха коментар.

Маргаритис Схинас, говорител на Европейската комисия: В Брюксел има много официални източници, някои от тях високопоставени, мнозина от тях говорят, но тези, които могат да вземат решение са европейските лидери. Те се събират в сряда в 18 часа брюкселско време.

Ако в сряда европейските лидери не одобрят искането на Мей за отлагане на Брекзит до 30 юни или гъвкава отсрочка, Великобритания трябва да напусне Европейския съюз без сделка на 12 април. Френски представители вече реагираха, че Великобритания не трябва да получа автоматично от ЕС всичко, което поиска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение между полиция и мигранти в района на Солун
Напрежение между полиция и мигранти в района на Солун
Избраха Достойните лекари на 2019 г.
Избраха "Достойните лекари" на 2019 г.