НОВИНИ

Тереза Мей се обади на Доналд Тръмп

Британската министър-председателка Тереза Мей се обади по телефона на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп. Двамата разискваха развитието на отношенията между двете страни в периода на предаване на властта в САЩ, както и въпроси, свързани с НАТО, предаде Ройтерс, като цитира кабинета на Мей.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:30, 29.11.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
тереза мей обади доналд тръмп

"Премиерът се обади на избрания за президент днес следобед, за да се поддържа редовният диалог между тях", се казва в съобщението на "Даунинг стрийт" 10.

"Те обсъждаха как се изпълняват плановете на избрания за президент за прехода на властта и се съгласиха, че екипите им трябва да продължат да изграждат близки отношения в този период, включително като насрочат среща на съветниците им по националната сигурност в САЩ преди Коледа". Двамата са разисквали и въпроси, свързани с НАТО. Те са подчертали важността на съюза и необходимостта повече негови членове да харчат за отбрана 2 процента от брутния вътрешен продукт, Великобритания изпълнява това изискване, но Тръмп неведнъж се оплака, че други не го спазват и това породи безпокойства у други страни от НАТО за намеренията му към организацията, добавя Ройтерс.

Тръмп предизвика учудване в Лондон миналата седмица, като предложи Найджъл Фараж от евроскептичната партия ЮКИП да стане британски посланик в САЩ. Отговорът на британското правителство бе, че постът не е вакантен, но предложението на Тръмп, което бе небивало нарушение на дипломатическия протокол, постави в неловко положение "Даунинг стрийт" 10, напомня Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Референдум: 68 % искат служебно правителство и предсрочни избори
В "Референдум": 68 % искат служебно правителство и предсрочни избори
Няма пробив на преговорите за Украйна между страните от нормандската четворка
Няма пробив на преговорите за Украйна между страните от "нормандската четворка"