НОВИНИ

Тереза Мей ще иска ново удължаване на Брекзит

Британският премиер Тереза Мей ще помоли Брюксел за още време, в което Лондон да излезе с решение за Брекзит. След като депутатите за пореден път отхвърлиха сделката за развода, тя покани лидера на лейбъристката опозиция Джеръми Корбин да седнат на масата за преговори. Двамата ще се срещнат днес, за да потърсят единно решение за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:30, 03.04.2019 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
По света

След продължили няколко часа разговори с кабинета, британският премиер Тереза Мей предприе неочакван ход и обяви, че ще помоли ЕС за нова отсрочка за Брекзит.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Трябва да намерим начин да изпълним волята на народа и да напуснем ЕС. Това няма как да се случи, ако страната продължава да бъде разединена. Знам, че много от вас се умориха от безкрайните спорове в парламента и от отлагането на Брекзит. Винаги съм казвала, че дори без сделка, страната ни може да бъде добре, но напускане със сделка остава най-доброто решение за нас. Нуждаем се от ново удължаване на процедурата по член 50, за да можем да постигнем консенсус по някаква сделка.

През последните седмици казусът Брекзит остава в задънена улица. След серия от отхвърлени предложения в парламента, Мей протегна ръка към своя политически опононет - лидерът на Лейбъристите - Джеръми Корбин. Двамата ще обсъдят възможните изходи от кризата.

Противоречиви реакции в Брюксел - след като главният преговарящ от европейска страна - Мишел Барние посочи варианта "Брекзит без сделка" като най-реалистичен, председателят на Европейския съвет - Доналд Туск призова всички замесени стани да бъдат търпеливи. От ЕП пък приветсваха решението на британските политически лидери да седнат на масата за преговори.

ЕС очаква Великобритания да излезе с ясно становище преди Срещата на върха на 10 април. Лондон и Брюксел се бяха споразумели Островът да напусне на 12 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Дания построиха вертикална горска пътека
В Дания построиха вертикална горска пътека
В Алжир празнуват оставката на Бутефлика
В Алжир празнуват оставката на Бутефлика