НОВИНИ

Готвиха традиционни сирийски ястия в София

Еднодневен кулинарен курс на тема „Сирийска кухня” събра любители готвачи в София. Те имаха възможност сами да приготвят традиционни за кюрдският етнос ястия. Водач в кулинарното приключение беше Джули Татуз - преводач от кюрдски и арабски, и автор на книгата „Вкусът на живота - 100 рецепти от бежанци в Българи ”.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
16:11, 13.03.2016
Чете се за: 02:03 мин.
У нас
готвиха традиционни сирийски ястия софия
Аз съм от Сирия, живея в България от 28 години. Много ми се иска българите да знаят за нашата кухня, и да научат за нея. Тя е прекрасна. Много цветна и много ароматна. За нея са характерни много зеленчуци, булгур, тя е много свежа и много древна.

Джули казва, че между българската и сирийската кухня има много общи неща:

Тараторът ни е общо в кухнята. Ние също правим таратор, ние също правим салата, близка до българската шопска салата, но без сирене, и с повече магданоз.

Любимото ѝ сирийско ястие са сармите, а любимото българско – бобът. В традиционната сирийска кухня не се приготвят колбаси – няма и варианти на нашите луканка и суджук. Характерните български „застройка и запръжка” също са непознати в Сирия.


;

Традиционната кюрдска закуска включва чай, зехтин, маслини, захтар /смес от подправки/ и танур /хляб на сач/. Истинският кюрдски чай се вари на въглища, а булгурът е един от основните продукти в кюрдската кухня. Особено обичани са наровете и смокините, а соса от нар се използва за различни специалитети.

Пред курсистите готвачи, Джули приготви меню, характерно за изцяло населеният с кюрди град Африн.

Днес ще сготвя шиш парак – паста в млечен сос, вкусна кисела супа с лапад, сумак и леща. И едно предястие с пържен булгур и зелен лук, чесън, домати – пролетно.

Когато готвенето започна, присъстващите се убедиха, че задълженията на готвача са едни и същи във всички кухни по света. Рязане на лук, рязане на магданоз, рязане на домати. Без това, никоя кухня не може. След като ястията са готови, идва ред и на сервирането. Пролетната салата "дан", се поднася заедно с незавити лозови листа и всеки сам оформя хапки от нея.

;

Мила Иванова също е впечатлена от представените рецепти:

Елементът с взимането на лозовите сърми и с хапването с ръце, придава коренно различен щрих на тази рецепта. И това страшно много ме впечатли. Със сигурност салатата ще е нещо, което ще приготвям и за гости и за вкъщи.

Малина Първанова, за първи път участва в такава готварска инициатива.

Това е един подарък за 8-ми март за мене. Чувствам се много щастлива и много въодушевена от всичко това, което видях и направих тук.

Тя също е категорична, че ще сготви от наученото и в къщи.

;

Джули е кръстила дъщеря си Авеста – на името на свещената книга написана от Зороастър. Тя разказва, че кюрдският народ е изповядвал зороастризъм, преди да приеме исляма. Това е древна религия със слънчев култ, много подобна на учението на Дънов, създадена около 700 години преди Христа. Зороастрийците се молят и на доброто и на злото – на злото за да го омилостивят, а на доброто – за да му благодарят. В момента Йезидите, общество, представляващо малък процент от кюрдското население, продължава да изповядва тази религия.

Освен, че се справя прекрасно с готвенето, Джули Татуз има и роля в игрален филм. Може да я гледате в „Жената на моят живот” на Антоний Дончев. Филмът е включен в програмата София филм фест.

;

След като ястията бяха приготвени, а чините напълнени, започна истинският разговор. Джули Татуз сподели, че преди войната в Сирия различните етноси живели спокойно. Всички се разбирали, въпреки различните религии. Казва, че България е втората ѝ родина. Преди войната е ходела често до Сирия, сега обаче не е стъпвала в родината си вече 10 години, и изпитва голяма носталгия. Спомня си за град Африн, в който е родена – около него има 360 села. Месните хора там се шегуват, че когато някой реши да ги обиколи всичките, губи цяла година. В Сирия също има обичай - да се боядисват червени яйца, но това се случва на така наречената „Червена сряда”. Според поверието тогава Бог завършил сътворението на света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: Лубиц умишлено е разбил самолета във френските Алпи
Окончателно: Лубиц умишлено е разбил самолета във френските Алпи
Борисов няма нищо против къмпингуването, но е против задължителното гласуване
Борисов няма нищо против къмпингуването, но е против задължителното гласуване