НОВИНИ

Тристранният съвет обсъжда минималната работна заплата

Увеличаването на минималната работна заплата в размер от 560 лева от 1 януари обсъжда Националният съвет за тристранно сътрудничество. От КТ "Подкрепа" предлагат по-високо възнаграждение за нощен труд. Синдикатът иска то да стане половин процент от минималната работна заплата за страната за час. Вижте във видеото прякото включване на репортера ни Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
12:19, 18.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:22 мин.
У нас

Продължава повече от час обсъждането на увеличението на минималната заплата с 50 лева. То ще засегне най-нискодоходната част на населението и ще повиши неговата покупателна способност .

Срещу решението се обявиха от работодателските организации. Те поискаха да няма повишение на минималната работна заплата за всички нискодоходни, а да се договаря за отделните икономически групи.

Друго предложение предвижда повишение на минималната часова ставка или тя да стане 3,30 лева за час, т.е. при осемчасов работен ден и петдневна работна седмица.

От КТ "Подкрепа" предлагат повишение на нощния труд с половин процент или 2,80 лева за всеки час, който се работи през нощта. Работодателите поискаха да отпадне и т.нар. клас квалификация възнаграждение.

Дебатите продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат безплатен интернет на обществени места в община Благоевград
Пускат безплатен интернет на обществени места в община Благоевград
Борисов участва във форум на високо равнище ЕС-Африка във Виена
Борисов участва във форум на високо равнище ЕС-Африка във Виена