НОВИНИ

Ключова реч на китайския президент Си Дзинпин

Ключова реч на президента Си Дзинпин: Китай не иска да доминира, но няма и да търпи да му се казва какво да прави, каза той в посланието си по случай 40-ата годишнина от началото на мащабните икономически реформи в страната. Държавният глава изброи постиженията на Китай и очерта пътя му, но по всички личи, че политическа промяна не е на дневен ред.

bnt avatar logo
от БНТ
11:50, 18.12.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

По думите на Си Дзинпин Китай няма да се развива за сметка на разходите на други народи, но глобалната сила - каквато е Китай, няма да позволи да ѝ се нарежда какво да прави.

С речта на държавния глава беше отбелязана годишнината от реформите и отварянето на Китай, началото на които беше дадено от Дън Сяопин преди 4 десетилетия. Благодарение на тази стратегия Китай се превърна във втората по големина икономика в света.

Си Дзинпин, президент на Китай: Активно работим за изграждането на отворена световна икономика и споделено бъдеще за човечеството, както и за реформа на глобалната система за управление. Недвусмислено се противопоставихме на хегемонията и на властовите политики. И допринесохме за световния мир и развитие с китайска мъдрост, подход и сила.

Си Дзинпин изброи постиженията на страната и подчерта, че Китай се изявява като защитник на установения международен ред и има водеща роля в борбата с климатичните промени. Си Дзинпин приветства и борбата с корупцията в Китай.

Си Дзинпин, президент на Китай: По пътя напред трябва да се придържаме към ценности като мир, сътрудничество и взаимна изгода, да отстояваме фундаменталните си външнополитически цели, световния мир и общото развитие, и да подпомогнем създаването на нова форма на международни отношения, която се основава на взаимно уважение, честност, справедливост и печелившо за всички сътрудничество.

Китай обаче продължава да потъпква всякакво несъгласие с наложения вече политически ред и системно нарушава човешките права на гражданите си, твърдят критиците на режима на Си Дзинпин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов участва във форум на високо равнище ЕС-Африка във Виена
Борисов участва във форум на високо равнище ЕС-Африка във Виена
Борисов за глобата на БЕХ: Трите търговски дружества ще платят, не хората
Борисов за глобата на БЕХ: Трите търговски дружества ще платят, не хората