НОВИНИ

Търсят се мотивите за нападението срещу военен патрул в Париж

Постепенно излизат подробности около вчерашното нападение срещу военен патрул на парижкото летище "Орли". Ликвидираният извършител е 39-годишният Зиед бен Белгасем, от тунизийски произход, роден в Париж. Вчера той признал на баща си по телефона, че е направил голяма грешка с полицай, по когото стрелял при пътна проверка. Поискал прошка, затворил и тръгнал към летището.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:22, 19.03.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света

39-годишният Белгасем се радикализирал в затвора и е бил под наблюдение. Има дълго криминално досие, включително за въоръжени обири и наркотици. Няма данни да е бил в Ирак или Сирия.

Франсоа Моленс - прокурор на Париж: При обиска в жилището на извършителя бяха открити няколко грама кокаин, мачете и чуждестранни валути. Четирите акта на насилие за час и половина, извършени от този човек, роден на 14-ти февруари 1978-ма в Париж, повдигат въпроса за неговите мотиви.

Аутопсия установява дали Белгасем е действал под въздействие на алкохол или дрога. Той беше ликвидиран при опит да отнеме със сила автомата на френска военнослужеща. Двамата ѝ колега не му оставиха шанс.

Франсоа Моленс - прокурор на Париж: Според показанията на военните заподозреният е казал "Хвърлете оръжието си, ръцете на главата, дошъл съм за да умра за Аллах. Така или иначе ще има убити.

В Белгасем е открито копие на Корана. Според баща му, който вече е на свобода, синът му не е терорист, но пиел и се дрогирал. В ареста остават братът и братовчед на Белгасем, който сам се явил в полицията. Съобщил, че се срещнал с нападателя вечерта преди той да намери смъртта си и да предизвика евакуация и спиране на трафика на летище "Орли".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиян шофьор причини катастрофа на пътя Пловдив - Карлово
Пиян шофьор причини катастрофа на пътя Пловдив - Карлово
Фермери заплашват с протести пред земеделското министерство
Фермери заплашват с протести пред земеделското министерство