НОВИНИ

Убитият от френската полиция нападател на летище "Орли" е радикализиран ислямист

Френските служби за сигурност ликвидираха 39-годишен мъж, който се опита да отнеме оръжието на военнослужеща от охраната на Летище Орли в Париж. Няма други сериозно пострадали. Властите евакуираха летището, но не откриха екплозиви. Всички терминали вече са отворени.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:54, 18.03.2017 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Извършителят е свързан и с други прояви на насилие по-рано през деня, включително стрелба срещу полицай.

Изключително сериозен инцидент, дело на радикализиран индивид, който фигурира в списъка за наблюдение - така френските власти описват нападението на летище Орли, където бяха евакуирани около три хиляди души. Извършителят атакувал патрул от трима военни, повалил единствената жена в екипа и се опитал да й отнеме оръжието.

Жан-Ив льо Дриан - министър на отбраната на Франция: Колегите ѝ напълно основателно са открили огън, за да я защитят и преди всичко да защитят хората наоколо. Действали са със забележителен професионализъм и хладнокръвие, за което искам да ги поздравя.

Военният патрул е част от операция Сентинел - участие на армията в опазване на сигурността след терористичните актове в Париж от януари и ноември 2015-а.

Доминик- очевидец: Беше взел военнослужещата за заложник. Беше я хванал за врата и едновременно държеше оръжието й.

"Стана много бързо. Всички тичаха към вратата и крещяха, аз бягах с другите", споделя очевидка.

Нападателят е известен на полицията и разузнавателните служби. Започнал да се проявява от сутринта в северно парижко предградие.

Брюно льо Ру - министър на вътрешните работи на Франция: При проверка на самоличността стрелял с пистолет със сачми срещу полицай, който сега е на лечение. Раните му не са особено тежки.

Извършителят избягал с кола, която по-късно изоставил. На различно място отнел с оръжие друг автомобил, влязъл в бар и заплашил посетителите. 90 минути по-късно бил на летище Орли.

Франсоа Оланд - президент на Франция: Всеки, който поставя под въпрос операция Сентинел и присъствието на военни на публични места като летища и гари, трябва да разбере, че това подкрепление е жизнено важно за изпълнение на заповедите, дадени от мен и правителството.

Полицията е задържала бащата и брата на извършителя - стандартна процедура при разследване на тероризъм. Сигурността е сред големите теми на президентските избори във Франция в края на април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обгазяване в Националната опера и балет
Обгазяване в Националната опера и балет
Студенти по медицина, масово планират да останат да работят в България, след като завършат
Студенти по медицина, масово планират да останат да работят в България, след като завършат