НОВИНИ

Турската армия отчита стратегически победи в Сирия

В четвъртия ден от офанзивата в Сирия - Турция със стратегически победи. Турските военни твърдят, че контролират сирийски граничен град. Успели са да установят контрол и над важен път. Превзели са и 18 села. Кюрдските Сирийски демократични сили отричат да са загубили тези зони. Те предупредиха, че операцията вече е възродила "Ислямска държава" в района.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:10, 12.10.2019
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Стратегически победи за Турция в 4 ден от офанзивата в Сирия. Турските военни твърдят, че контролират сирийския граничен град Рас ал Айн. Успели са да установят контрол и над важен път. Превзели са и 18 села. Кюрдските Сирийски демократични сили отричат да са загубили тези зони.

Победните възгласи "Аллах е Велик!" са за първата голяма победа за турските сили. След интензивното настъпление, Турция обяви, че контролира централната част на граничния град Рас ал Айн.

Продължава настъплението към Тел Абияд - другата важна цел от турската операция. От четири дни граничният сирийски град е под обстрел по суша и въздух. Заради бомбардировките болницата в Тел Абияд, която е единственото държавно лечебно заведение в Североизточна Сирия спря работа, след като персоналът ѝ се евакуира.

Докато съдбата на района се решава чрез военни действия, десетки хиляди цивилни бягат от зоните на сражения.

Какво можем да кажем на света - освен защо Ердоган ни напада? От вчера децата ни са без храна. Гладни сме.

Противоречиви са данните за жертвите. Хуманитарни организации съобщават, че от началото на операцията са били убити около 80 кюрдски бойци. Анкара потвърди за 1 убит турски войник и трима ранени.

Престрелките продължават и на дипломатическото поле. Германия обяви, че спира продажбата на оръжие за Турция, което може да бъде използвано в операцията. Руският президент предупреди за опасността пленените джихадисти да избягат заради турската операция. Путин призова Сирия да бъде освободена от чуждо военно присъствие.

Владимир Путин, президент на Русия: Тези, които се намират незаконно на територията на друга държава, трябва да я напуснат. Ако бъдещото легитимно ръководство на Сирия каже, че повече няма нужда от присъствието на руски въоръжени сили в тази страна, това ще се отнася и за Русия.

Арабската лига заседава днес извънредно. Генералният секретар на организацията определи турската операция като "нашествие".

Ахмед Абул Гаид, ген. секретар на Арабската лига: Нашествие в земята на арабска държава, агресия над суверенитета ѝ. Претекстът няма значение, агресията си остава агресия.

Независимо от международните критики, засега Турция няма намерение да се отказва от операцията. Турските части продължават настъплението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2/3 от донорските бази в страната не са подали нито един донор от години
2/3 от донорските бази в страната не са подали нито един донор от години
Премиерът Борисов призова Европа да спре с нападките към Турция
Премиерът Борисов призова Европа да спре с нападките към Турция