НОВИНИ

Турция: Ако САЩ не ни върнат Гюлен, отношенията ни са пред провал

Ако Америка не уважи искането ни водачът на терористичната групировка ФЕТО да бъде незабавно върнат в Турция, негативните ефекти върху двустранните ни отношения ще бъдат неизбежни, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред японската информационна агенция Киодо, цитиран от в.“Стар“.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
18:15, 13.08.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света
турция сащ върнат гюлен отношенията провал

Чавушоглу посочи, че в Япония действат 15 структури, пряко свързани с Фетхуллах Гюлен – в секторите на образованието, културата и търговията, и настоя за незабавната им забрана, тъй като представляват заплаха за стабилността и сигурността на страната.

Той поиска японските власти да върнат обратно в Турция избягалия от генералното консулство в Казан, Русия, турски дипломат, защото е разследван за връзки с групировката на Гюлен и гарантира, че този акт несъмнено ще укрепи двустранното партньорство.

„Западните държави ни обвиняват заради мащабните операции за обезвреждането на свързаните с ФЕТО, но всички разследвания срещу тях се водят съобразно Конституцията и законите на страната. Забавиха се и преговорите за присъединяването на Турция в ЕС, но за това е виновна Европа“, увери Чавушоглу.

Запитан дали е на път да се върне смъртното наказание в турското законодателство, той заяви, че не може да бъде игнорирана народната воля, но този дебат трябва да се води спокойно и дискретно.

Според него визитата на президента Реджеп Ердоган в Русия е сложила точка на кризата в отношенията след инцидента със сваления руски бомбардировач, а това вече е ключ към изхода от проблемите на региона. Той посочи още, че Турция няма да промени отношението си към президента на Сирия Башар Асад. гу

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте целия доклад след стрес-теста на българските банки
Вижте целия доклад след стрес-теста на българските банки
Георги Костов: Нелегалните опити за преминаване на границата са се увеличили
Георги Костов: Нелегалните опити за преминаване на границата са се увеличили