НОВИНИ

Турция отново е най-популярната дестинация за руските туристи

Само три дни, след като президентът Путин вдигна забраната руски туристи да посещават турските курорти, резервациите за почивка в Турция са скочили с 30 процента, а запитванията за ваканции в страната надвишават с десет пъти реалните оферти. От днес са подновени и чартърните полети от Русия за Турция.

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
15:23, 07.07.2016
Чете се за: 01:43 мин.
По света
турция отново популярната дестинация руските туристи

Турция отново е любима дестинация на руските туристи. От днес, 7 юли, са подновени чартърните полети от Русия, а на туроператорите им е позволено да продават туристически пакети.

8-месечната криза между Русия и Турция започна, след като през ноември миналата година турски изтребители свалиха руски бомбардировач, навлязъл в турското въздушно пространство от Сирия.

Първата стъпка в затоплянето на отношенията между двете страни предприе турският президент Реджеп Таип Ердоган, който на 27 юни се извини в писмо до Владимир Путин за сваления бомбардировач. Последва телефонен разговор между двамата, по време на който руският президент обеща, че ще вдигне ограниченията за руските туристи. И го направи.

Само три дни по-късно Турция се превърна в най-популярната дестинация за почивка на руснаците. В момента броят на хората, които са отправили запитване към туроператорите за ваканция в Турция, е с десет пъти по-голям от броя на реалните оферти, казва за РИА Новости изпълнителният директор на Асоциацията на туристическите оператори в Русия (АТОР) Мая Ломидзе.

"Представители на туристическите агенции казват, че след вдигането на ограниченията за туризма, телефоните им са загрели от звънене. Запитванията от граждани, които имат интерес към тази дестинация, са десет пъти повече от офертите, които са в наличност при туроператорите", казва Ломидзе.

Друга статистика сочи, че за периода от 29 юни до 1 юли резервациите на полетите Москва - Анталия са се увеличили с 30%. Такива са данните от сайтовете, които предлагат резервация на самолетни билети.

Според информация на най-големия онлайн руски туроператор "Яндекс", Турция е станала най-предпочитаната дестинация буквално за часове. В същото време търсенето за почивки в Крим и Сочи е паднало почти тройно. Руснаците са склонни да плащат повече за ваканция в Турция, отколкото за руските курорти.

Само за справка - почивка за двама за седем нощувки в турски курорт струва 40 хиляди рубли, а в Крим за същия период е 35 хиляди рубли, за Сочи - 37 хиляди.

Предпочитаните сред руснаците дестинации в Турция са Анталия, Алания, Сиде и Кемер, сочи проверка в "Яндекс".

Вестник "Комерсант" цитира представителя на туроператора Игор Блинов, който казва, че ден преди забраната да бъде вдигната в петък, общият дял на резервациите е бил 6.7 процента. В събота той е стигнал 38.8 процента.

Изпълнителният директор на "Пегас Туристик" Анна Подгорная твърди, че те вече имат капацитет да закупят всички места за два чартърни полета всяка седмица и отделно места в редовните полети на Turkish Airlines.

Нека не забравяме, че само за 2015 г. Турция е посетена от 802 хиляди руски туристи, част от които със сигурност биха искали отново да прекарат ваканцията си там.

Според изпълнителният директор на АТОР Мая Ломидзе повечето руснаци не се притесняват за своята сигурност в Турция. Въпреки това не всички запитващи, се решават на екскурзия точно от съображения за сигурност. Все пак туристическите агенции се надяват турската страна да предприеме допълнителни стъпки към осигуряване на сигурността на руските граждани.

Федералната агенция по туризъм Ростуризъм вече предупреди пътуващите да имат предвид заплахата от атентати в Турция преди да планират ваканцията си там.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Израел е важен и перспективен външнотърговски партньор
Борисов: Израел е важен и перспективен външнотърговски партньор
Аз съм с теб: да помогнем на Ина!
Аз съм с теб: да помогнем на Ина!