НОВИНИ

Турция планира да създаде своя космическа агенция до края на годината

Турция планира до края на годината да създаде собствена космическа агенция, съобщи министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк. По думите му, космическата агенция ще координира и контролира работите в сферата на аеронавтиката с отчитане на националните интереси на Турция.

bnt avatar logo
от БТА
13:33, 07.08.2018
Чете се за: 00:27 мин.
По света
турция планира създаде своя космическа агенция края годината

"Ние придаваме особено значение на развитието на космическия отрасъл, формирането на научна платформа за космически разработки и увеличаването на числеността на кадрите", каза Варанк.

Той уточни, че агенцията не само ще координира реализацията на проекти в сферата на космическите технологии в Турция, но и ще развива международните връзки в тази област в рамките на ООН.

В края на май тази година азербайджанската агенция "Тренд", позовавайки се на източник от турското правителство, съобщи, че Турция планира след 2023 г. да започне собствена програма за подготовка на астронавти, за което смята да похарчи около 6 млрд. долара. Законодателната база за това била подготвена още през 2016 г.

Преди това, още през 2014 г., в турския окръг Коня завърши строителството на т.нар. турска космическа база. Там са събрани мощности за производство и изпитание на спътници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки милиони ще струват щетите по пътищата след дъждовете и свлачищата
Десетки милиони ще струват щетите по пътищата след дъждовете и свлачищата
Комисар Маринов: Митьо Очите остава в турския арест за 30 дни
Комисар Маринов: Митьо Очите остава в турския арест за 30 дни