НОВИНИ

Обиколката на Доналд Туск в опит да намали напрежението около бежанската криза

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова нелегалните икономически мигранти да не идват в Европа и предупреди, че рискуват за нищо живота и парите си. Туск посети днес Гърция и Турция в опит да постигне споразумение за намаляване на мигрантския приток към Евросъюза.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:17, 03.03.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Тази седмица Доналд Туск е на обиколка в страните от Централна и Югоизточна Европа в опит да намали напрежението около бежанската криза преди срещата на върха Европейски съюз - Турция в понеделник. След среща в Атина с гръцкия премиер Алексис Ципрас председателят на Европейския съвет отправи категорично предупреждение.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: "Искам да помоля всички потенциални нелегални икономически мигранти , откъдето и да сте. Не идвайте в Европа. Не вярвайте на трафикантите, не рискувайте живота и парите си. Всичко ще отиде на вятъра. Гърция и всяка друга европейска държава вече няма да са транзитни страни."
Алексис Ципрас - премиер на Гърция: "Гърция няма да остави никой безпомощен. Ще създадем временни убежища. Няма да допуснем да се превърнем в склад за човешки души."

След визитата в Атина Туск посети и Турция. След разговори с турския премиер Ахмет Давутоглу той заяви, че крайната цел е елиминация на нелегалната миграция и трафика на хора. Анкара потвърди поетите ангажименти за ограничаване на мигрантския поток, но днес не беше постигнато споразумение с колко точно да бъде намален броят на хората, които се опитват да достигнат Европа.

Ахмет Давутоглу - премиер на Турция: "Турция и Европейския съюз плащат цената за сирийската криза. В Турция има два милиона и 700 хиляди бежанци, а стотици се опитват да преминат в Европа. Има държави, които се възползват от тази ситуация, от сирийската криза, пристигат хора, които приличат на бежанци и това създаде нов бизнес на трафик на хора".

10 от общо 30 хиляди мигранти, блокирани в Гърция се намират на граничния пункт Идомени. Напрежението продължава да е високо. Група мигранти легнаха на железопътната линия в знак на протест срещу затварянето на македонската граница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полет с делтапланер по следите на майор Орлински
Полет с делтапланер по следите на майор Орлински
​Сънародниците ни по света също отбелязаха 3-ти март
​Сънародниците ни по света също отбелязаха 3-ти март