НОВИНИ

Украинският парламент одобри въвеждането на военно положение

На извънредна сесия украинският парламент одобри указ на президента Порошенко за въвеждане на военно положение в отделни области на страната за 30 дни от 28 ноември. Депутатите решиха президентският вот да бъде на 31 март. Гласуването е по кризата, възникнала с пленяването на три украински военни кораба и 24 моряци от руските сили при Керченския проток. Москва твърди, че те са влезли незаконно в нейни води, а Киев заговорничи със Запада за да предизвика конфликт. Според украинските власти инцидентът е нов етап от руската агресия срещу страната. По кризата заседава и Съветът за сигурност на ООН.

bnt avatar logo
от БНТ
22:24, 26.11.2018
Чете се за: 01:11 мин.
По света

В телевизионно обръщение към нацията украинският президент Порошенко посочи, че разузнаването на страната вижда сериозна заплаха от руска сухопътна инвазия срещу Украйна. Така той мотивира предложението си за въвеждане на военно положение след вчерашния инцидент край Крим. Порошенко увери, че военното положение няма да наруши гражданските свободи или да доведе до отлагане на президентските избори догодина.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Военното положение няма да застъпи и с един ден началото на изборната кампания. Никой, който държи на своята политическа партия и интереси повече, отколкото на нацията и украинските интереси, няма да има основания за нечисти политически спекулации.

Американският посланик в ООН Ники Хейли определи пленяването на украинските кораби като възмутително нарушение на суверенна украинска територия и арогантен акт, който международната общност трябва да заклейми. На извънредно заседание на Съвета за сигурност по кризата Хейли подчерта, че Вашингтон ще запази санкциите срещу Москва заради Крим, а по-нататъшна ескалация от руска страна само ще влоши нещата.

Ники Хейли - посланик на САЩ в ООН: Президентът Тръмп многократно е казвал, че Съединените щати биха приветствали нормални отношения с Русия, но незаконни действия като последните продължават да правят невъзможно постигането на тази цел.

Руският представител обвини Украйна, че е планирала инцидента и заподозря предизборни намерения на Порошенко.Според него Киев е нарушил международното право и само благодарение на професионализма на руските патрули не е имало жертви

Дмитрий Полянски - заместник-представител на Русия в ООН: Налице е най-груба провокация, другo определение не мога да си представя, а вие съзнателно я прикриватe. Вашите действия, включително подкрепата за украинската версия за случилото се изостря обстановката, включително в Източна Украйна.

НАТО определи действията на Русия като пряко военно нападение.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: Всички съюзници изразиха пълна подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Няма оправдание за използването на военна сила срещу украински кораби и екипажи и затова призоваваме Русия да ги освободи незабавно.

Русия трябва да разбере, че действията ѝ имат последици, заяви Столтенберг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьори предупреждават за рискове от срутища в Кресненското дефиле
Шофьори предупреждават за рискове от срутища в Кресненското дефиле
България е една от най-търсените дестинации за зимен туризъм
България е една от най-търсените дестинации за зимен туризъм