НОВИНИ

Напрежението Русия-Украйна: Обявиха военно положение в 10 области в Украйна

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна във връзка с въвеждането на военно положение в 10 области в страната. От министерството предупреждават, че са възможни ограничения на правата и свободите на гражданите, включително свободното придвижване и неприкосновеността на телефонната и електронната кореспонденция. Украйна обяви военното положение заради сблъсъка между руски и украински бойни кораби в Черно море - първият открит военен сблъсък между двете страни след анексията на Крим от Русия преди 4 години.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
18:01, 27.11.2018
Чете се за: 01:11 мин.
По света

От Виницка и Одеска области на юг до Черниговска област на север - общо 10 области по южната и източната граница на Украйна, както и акваторията на Азовско море вече са в режим на военно положение. Указът, одобрен от парламента, вече е публикуван на страницата на украинското президентство и определя срок на военното положение от 14 ч. на 26 ноември до 26 декември.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Предвижда се военното положение да бъде изключително в регионите, разположени по границата с Русия, по Приднестровската част на украинско-молдовската граница, покрай Азовско и Черно море. Това са местата, откъдето може да дойде ударът.
;

Режимът предвижда гражданските власти да се заменят от военни, както и предполага множество ограничения на гражданските права, включително военна мобилизация, ограничения на предвижването и комуникациите. Порошенко обяви, че тези мерки няма да бъдат прилагани, освен ако Русия не нападне Украйна.

И гарантира, че изборите за президент ще се състоят, както е предвидено, на 31 март.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Подчертавам, че тези специални условия ще бъдат въведени само в случай на сухопътна операция на редовни руски войски извън района на Донбас и незаконно окупирания Крим.
;

След инцидента с пленените три украински кораба в Черно море Русия обвинява Украйна в нарочни провокации и свърза военното положение с политически цели на Порошенко.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент: Безусловно на фона на изборите в Украйна подобна крачка като въвеждане на военно положение има специална, неприкрита цел.
;

Днес районният съд в Симферопол остави в ареста за два месеца 12 от задържаните украински моряци при инцидента между руски и украински бойни кораби в неделя, в Керченския проток.

Андрей Драч, украински моряк: На път от Одеса към Мариупол ние навлязохме в териториалните води на Русия.

Моряците са обвинени за незаконно пресичане на границата със заплаха от насилие и може да получат до 6 години затвор.

;

Докато двете страни продължават с взаимните обвинения, се засилиха призивите към Русия и Украйна за диалог. Турският президент Ердоган заяви, че Черно море трябва да бъде море на мира, а високопоставени политици от Германия, Австрия, Полша и Естония не изключват и нови санкции срещу Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малкия Шуми тръгва по стъпките на баща си
Малкия Шуми тръгва по стъпките на баща си
КАТ с важни съвети към водачи и пешеходци след трайното застудяване
КАТ с важни съвети към водачи и пешеходци след трайното застудяване