НОВИНИ

За деескалация на напрежението Русия-Украйна призоваха президентите Радев и Дуда

Полският президент е на официално посещение у нас. На съвместна пресконференция и Румен Радев, и Анджей Дуда призоваха пленените украински войници и кораби да бъдат освободени. Двамата изразиха надежда, че бързо ще се стигне до намаляване на напрежението чрез диалог.

Вера Александрова
от Вера Александрова
15:44, 27.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Президентите Румен Радев и Анджей Дуда с тревога са обсъдили напрежението в Черноморския регион.Категорични са,че не трябва да се допуска по-нататъшна ескалация.

Румен Радев - президент на Република България: Призоваваме за сдържаност, за разум, за възможно най-бърза деескалация чрез диалог, без употреба на сила,при гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване, с незабавно връщане и освобождаване на моряците и корабите от страна на Руската федерация.
Анджей Дуда - президент на Република Полша: Ако има международни инициативи, като например по-натътшните санкции срещу Русия, Полша ще участва в тези инициативи, тъй като ние сме готови за всички действия,които ще доведат до решение на този конфликт. Там, където загиват хора , където има заплаха за живота, там трябва да се направи всичко възможно за решаване на конфликта.
;

Президентът Радев определи Брекзит като лоша новина за ЕС, но смята, че трябва да се уважава избора на Великобритания. Категориче е, че сега е много важно да се запазят правата на европейските граждани. По-лошо от Брекзит, добави Анджей Дуда, би било ЕС "на две скорости", което вече би означавало разрушаването му.

Според Румен Радев запазването на Кохезионната и Общата селскостопанска политика е инвестиция в единството на съюза. Вярва, че преодоляването на икономическите и социални различия между Източна и Западна Европа е гарант за стабилно развитие.

;

И двамата са убедени, че европейските институции трябва да се реформират така, че хората да се чувстват добре представени.

Румен Радев - президент на Република България: На европейските избори шанс трябва да имат тези партии, които да гарантират устойчиво бъдеще на Европа по отношение на сигурност, по отношение на икономическото развитие, по отношение на преодоляването на икономическите и социалните неравенства, по отношение на връщане към устоите и ценностите на ЕС - солидарност и единство.

В присъствието на двамата президенти беше валидирана илюстрована пощенска карта по повод 100 години от установяването на дипломатически отношения между България и Полша. На срещата между полския президент и премиера Борисов бе отбелязан интензивният политически диалог на всички равнища, който спомага за взаимодействие и сходните позиции по редица международни въпроси. По-късно двамата президенти и съпругите им разгледаха изложба в Полския културен институт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Социалната комисия в НС прие на второ четене Закона за личната помощ
​Социалната комисия в НС прие на второ четене Закона за личната помощ
​20 души са задържани в Бургас и София при операция срещу наркоразпространението
​20 души са задържани в Бургас и София при операция срещу наркоразпространението