НОВИНИ

В Украйна вече действа военното положение в 10 гранични области

Руски медии показаха видеозапис със задържаните украински моряци при сблъсъка и стрелбата в Керченския проток. Според руския представител в ООН Дмитрий Полянски на борда на корабите имало и двама служители на украинските спецслужби. Военното положение в Украйна вече е в сила в десет гранични с Русия и Молдова области. Москва и Киев продължават да си разменят взаимни обвинения за ескалирането на напрежението.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:54, 27.11.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

В Украйна започва да действа военното положение в 10 области - по границата с Русия, Молдова, Приднестровието, а също и по крайбрежието на Черно и Азовско море. Мярката е за 30 дни, а не за 60, както предлагаше украинският Съвет за сигурност и извънредни ситуации.

Според одобрения декрет в тези райони ще има мобилизиране на резерва, организиране на ПВО за важни държавни обекти. Ще бъдат въведени и разширени мерки за киберсигурност, както и за гарантиране на обществения ред.

Според украинското законодателство при военно положение предвижда се ограничава правото на свободно движение и мирни събрания, може да бъде наложен полицейски час, както и ограничения за медиите.

;

Руският президент е обсъдил в телефонен разговор с германския канцлер напрежението с Украйна. От Кремъл съобщиха, че Путин е изразил надежда, че Берлин ще окаже въздействие върху Киев да се въздържа от необмислени стъпки.

Американският президент също коментира кризата между Украйна и Русия.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Не ни харесва какво се случва и от двете страни. Надяваме се нещата да се уредят.

Парламентът на Украйна призова международната общност за съдействие при освобождаването на задържаните в Керченския проток украински моряци. Те трябва да се явят днес пред съда.

По данни на украинските власти екипажите на трите кораба са разделени. Трима от военнослужещите, един офицер и двама войници, които са били ранени, са в болница в Керч. Задържаните кораби са в база, където са дислоцирани и катерите на Руската федерална служба за сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Законопроектът за личната помощ влезе за второ четене в социалната комисия на НС
Законопроектът за личната помощ влезе за второ четене в социалната комисия на НС
10 души са задържани при спецакция срещу наркоразпространението в Бургас
10 души са задържани при спецакция срещу наркоразпространението в Бургас