НОВИНИ

Установен е само един случай на фипронил в яйца, произведени във Франция

Установен е само един случай на фипронил в яйца, произведени във Франция, след проведените близо 3000 проверки, заяви пред радио Европа 1 (Europe 1) министърът на земеделието и храните Стефан Травер, цитиран от Франс прес. "Само в една птицеферма яйцата са били заразени и собственикът сам е съобщил за това", обясни министърът.

bnt avatar logo
от БТА
13:13, 11.09.2017
Чете се за: 00:30 мин.
По света
установен един случай фипронил яйца произведени франция

Той отбеляза, че при всички случаи на заразени с фипронил яйца във Франция става въпрос за внос от Белгия и Холандия.

Стефан Травер припомни, че за 26 септември е насрочена среща на министрите на земеделието от ЕС, по инициатива на Европейската комисия.

Скандалът със заразените с фипронил яйца избухна в началото на август първо в Белгия и Холандия. Впоследствие стана ясно, че забраненият за употреба при животни за консумация в ЕС инсектицид е бил използван за обезпаразитяване в птицеферми. До момента веществото е открито в 20 страни от ЕС и извън него - в Швейцария, Хонконг и Тайван.

Фипронилът е често срещана съставка във ветеринарните продукти за борба с бълхи, въшки и кърлежи при животните. Той е забранен за използване върху животни, предназначени за консумация от човека. Световната здравна организация го определя като "умерено токсичен" за човека, тъй като при големи количества може да увреди черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Европейският съюз отпуска 2 млн. евро за справяне с последиците от Ирма
Европейският съюз отпуска 2 млн. евро за справяне с последиците от "Ирма"
Руското МВР разкри лидери на групи на смъртта в социалните мрежи
Руското МВР разкри лидери на "групи на смъртта" в социалните мрежи