НОВИНИ

В деня на Благовещение папа Франциск посети Лорето

Приема се, че в това италианско градче се намира пренесения от Назарет роден дом на Дева Мария, където тя получава ангелската вест за раждането на Иисус Христос.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:40, 25.03.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Базиликата в Лорето, известна още като Санта Каза или свещен дом, е второто най-посещавано от католиците място за поклонение, след храма Свети Петър в Рим. Първата спирка на Папа Франциск беше малко каменно помещение, част от Санта Каза, за което се вярва, че е било домът на Дева Мария. Мястото е превърнато в параклис със статуя, известнa като „Черната мадона от Лорето“, заради специфичния цвят на камъка, от който е изработена скулптурата. Папа Франциск се помоли в тишина.

След което подписа апостолчиески призив за млaдежта. Според вярванията, домът на Богородица е бил пренесен от ангели от Назарет в Лорето, за да не бъде унищожен. Главата на Римо-католическата църква поздрави хора със здравословни проблеми, поканени на Литургията, в която той участва. А на площада пред базиликата се събраха хиляди вярващи, за да го поздравят.

Папа Франциск: Тази базилика е място за младите, защото тук Дева Мария, млада жена, изпълнена с благоволение, продължава да напътства млади хора, придружава всички, които търсят пътя си.

Очаква се съвсем скоро документът на Ватикана за младите да бъде публикуван.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Янков от БСП: Институциите трябва да разследват апартаментите
Красимир Янков от БСП: Институциите трябва да разследват апартаментите
Продължава посещението на Си Дзинпин във Франция
Продължава посещението на Си Дзинпин във Франция