НОВИНИ

В електронните цигари има опасни бактерии

Учени от Харвардския университет откриха наличие на опасни бактерии в електронните цигари, съобщи в. "Дейли Телеграф". Според учените става дума за бактерии, които могат да оказват пагубно влияние на белите дробове, довеждат до астма и възпаление на дробовете.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:46, 24.04.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света
електронните цигари опасни бактерии

Учените са установили, че най-вероятно такива вредни токсини се съдържат в сладките плодови пълнители за електронни цигари, които тийнейджърите обичат.

Вестникът отбелязва, че предишни изследвания показват, че химикали, които обикновено се свързват с развитието на сериозни респираторни заболявания, вече са открити в пълнители за електронни цигари. Но ново проучване за първи път открива вредни биологични вещества в течностите.

Учени от Харвардския университет проучили 75 популярни пълнители за електронни цигари. 27% от патроните и течностите съдържат следи от ендоксин. Патроните съдържат три пъти по-високи концентрации на бактерии, отколкото течности.

Професор Дейвид Кристиани, ръководител на изследването, отбеляза, че откриването на тези бактерии в пълнители за електронни цигари само потвърждава вече изразената загриженост относно въздействието на използването на тези устройства върху дихателната система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 500 са случаите на морбили у нас
Близо 500 са случаите на морбили у нас
Разбиха група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация в София (СНИМКИ)
Разбиха група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация в София (СНИМКИ)