НОВИНИ

В Естония тестват електронното гласуване

Три месеца преди парламентарните избори в Естония започна тестване на системата за електронно гласуване. То ще продължи до четвъртък вечерта. Право да участват имат всички избиратели.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:45, 18.12.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Избор на коледен подарък на сайта на Избирателна комисия на Естония. Под тази форма протича тестването. Процедурата е аналогична на гласуването по интернет. Целта е при изпробването всеки избирател да се убеди, че компютърът му работи добре и ще може да гласува през него на 3 март следващата година.

Като нова опция в упражняването на вота е включена търсачка, която ще улеснява избора на гласоподавателите. За да се подобри сигурността на избирателите, които използват мобилния си телефон, те ще трябва да вписват телефонния си номер и личен код. Тестването започна вчера и ще продължи до 18 часа местно време на 20 декември.

На предстоящия вот функцията за електронно гласуване ще бъде активирана от 10-ия до 4-ия ден преди изборния ден. Така до официалното обявяване на резултатите, данните от електронното гласуване ще бъдат проверени няколко пъти. В Естония идеята за електронно гласуване се появява през 2001 г. Успяват да я реализират на местните избори през 2005 година.

Две години по-късно - на парламентарните избори 15 процента от избирателите гласуват по интернет. А на последния парламентарен вот - през 2015-та 30 на сто от избирателите са предпочели електронното гласуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горан Брегович гостува в БНТ преди концерта си в Пловдив
Горан Брегович гостува в БНТ преди концерта си в Пловдив
По света и у нас с наградата на Столичната библиотека
"По света и у нас" с наградата на Столичната библиотека