САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

В #Eвропа: "За" и "против" европейската тема за миграцията

Дебат по темата тази седмица в предаването на БНТ #Европа

от БНТ
13:37, 14.02.2019
Чете се за: 01:21 мин.
У нас
eвропа против европейската тема миграцията

Полемиката за миграционната политика на ЕС доведе до сериозно напрежение в отношенията между Франция и Италия. Някои политически наблюдатели определят събитията от последните седмици като най-големият дипломатически скандал между двете съседни държави, откакто през 1940 г. Бенито Мусолини обявява война на Франция.

„Европейските държави нямат достатъчно воля да довършат реформата на политиката за миграция и така да се подготвят за нови кризи“ – признава комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Европейските страни остават разделени и ако в Германия продължават да са убедени, че мигрантите помагат на икономиката, Италия вече отказва да приема нови бежанци. На този фон доброволци от цяла Европа продължават да спасяват пристигащите по море хора, търсещи убежище.

Тази неделя в предаването #Европа по темата ще дебатират двама млади български историци, получили образование в престижни европейски университети - Кристиян Шкварек и Димитър Димитров.

В поредица репортажи предаването на БНТ представя претендентите за председателския пост в ЕК. Тази седмица във фокуса на вниманието е холандецът Франс Тимерманс – водещият претендент от Партията на европейските социалисти. За него разказва Теодора Гатева.

Само преди година първият телевизионен екип, който показа бъдещата граница между ЕС и Северна Ирландия, като част от Обединеното кралство, беше екипът на БНТ.

В разгара на дебата за напускането на общността от страна на Великобритания, Цветелина Йорданова и випускника на Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет Лазар Харизанов отново разговарят. След 14 месеца на Острова, Лазар е твърдо решен да завърши магистратурата си във Великобритания, въпреки Брекзит.

Преди година, той бе част от проекта на БНТ „Българското пътуване в Европа“ и неговият филм „Границата Брекзит“ представи различните гледни точки на британците към бъдещето на страната им. В навечерието на раздялата между ЕС и Великобритания, Лазар разсъждава за цената на сделката и за въпросите, които остават за много хора от двете страни на бъдещата границата.

Какво свързва Европейският съюз, животни от преди 5 милиона, френски изследователи, средновековна крепост и едно българско село - разказват Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

В новия брой на #Европа - подробности за новите мобилни приложения, създадени специално за предстоящите евроизбори.

Гледайте предаването #Европа тази неделя (17 февруари), веднага след обедните новини!

;

Предаването #Eвропа се реализира в рамките на проект BNT COMM/SUBV/2019M/0008 „Европа“, който БНТ изпълнява с финансовата подкрепа на Европейския парламент.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Нощни птици: Бате Влади на 60
В "Нощни птици": Бате Влади на 60
Приеха нови правила за прием в детските градини в София
Приеха нови правила за прием в детските градини в София