НОВИНИ

В Куртово Конаре протестират срещу дейността на мраморната кариера край селото

Жители от пловдивското село Куртово Конаре излязоха на протест срещу дейността на мраморната кариера край селото. Недоволните блокираха за няколко минути главния път Пловдив-Кричим. Според хората от добивната площадка постоянно се вдига прах и така се замърсява въздухът в района. От фирмата-концесионер заявиха, че обвиненията към тях са неоснователни.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
16:56, 06.04.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
куртово конаре протестират дейността мраморната кариера селото

Хората от Куртово Конаре вече трета година недоволстват срещу дейността на кариерата в селото.

Иванка Ковачева
Не Европа да ни съди за мръсен въздух. Ние искаме да дишаме чист въздух - без прах.

Селскостопанските производители от селото, прочуто с екологично чистата си земеделска продукция, се опасяват, че може да претърпят сериозни загуби.

Емил Маринов
Тук е опитното поле на различните институти. Тук са защитени много научни дисертации и са селектирани много селскостопански сортове.

Хората от селото са подавали многобройни сигнали до министерството на околната среда и до прокуратурата. Според протестиращите българските институции бездействат, затова те ще се обърнат за съдействие към председателя на европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Стоян Кънев, председател на инициативния комитет на протестиращите:
От Жан-Клод Юнкер искаме да накара българското правителство да прекрати тази концесия веднъж завинаги. Тя и без това е незаконна тази концесия.
Никола Гърнев, управител на кариерата в Куртово Конаре
Като се повтори една лъжа 100 пъти става истина. Министерството били си позволило да ни разреши да работим и кариерата да е незаконна. Ние отстранихме всичките недостатъци, които ги имаше. Направихме си оросителна система. Както виждате в момента се оросяват пътищата. Прах смятам, че не виждате.

Концесията на кариерата е за 35 години и е сключена през 2012-а година. От фирмата-концесионер бяха категорични, че разполагат с абсолютно всички разрешителни за работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 километрова опашка на Дунав мост от румънска страна
20 километрова опашка на Дунав мост от румънска страна
Туск пристигна в Лондон, за да разговаря с Мей за Брекзит
Туск пристигна в Лондон, за да разговаря с Мей за Брекзит