В местността Оборище отбелязаха 143 г. от Априлското въстание

В местността Оборище десетки жители на Панагюрище и гости от цялата страна отбелязаха 143-та годишнина от Априлското въстание. На това историческо място в началото на април 1876 г. се събират водачите на четирите революционни комитета и определят датата, на която да избухне всенародното въстание.

от Мариела Хубинова
20:49, 02.05.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Всяка година семейство Мазнекови от Панагюрище изминава 10-те километра до местността Оборище, за да почете подвига на българските революционери. С личния си пример Иванка и Димитър искат да покажат на дъщерите си, колко важно е било решението на бунтовниците и как то е предопределило бъдещето на българския народ.

Димитър Мазнеков: Това е българският дух, ние не го ли съхраняваме и не го ли предаваме на нашите деца, просто губи смисъл всичко останало.

Местността Оборище е един от първите символи на българската държавност. Събранието на възрожденските дейци се отъждествява с първото Велико народно събрание. По време на честването председателят на парламента Цвета Караянчева подчерта, че свободата е най-ценното, което са ни завещали нашите предци.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Трябва да помним завета на Марко Балабанов, който казва, че който стъпи на българска земя става свободен, свободата е най-ценната и най-жадуваната от априлци и ние трябва да я запазим.

И тази година бяха връчени отличията в националния конкурс, организиран от фондация „Цоцорков род". Първото място със своето есе за Панагюрското съкровище спечели ученик от Русе.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сателитният канал на БНТ навърши 20 години
Сателитният канал на БНТ навърши 20 години
Книгата „Зелда“ на Елин Рахнев излезе в лимитирано издание
Книгата „Зелда“ на Елин Рахнев излезе в лимитирано издание