НОВИНИ

Бурята нанесе сериозни щети на реколтата в Русенско

20% от овощните дървета в силистренското село Искра са унищожени от разразилата се буря и градушка преди два дни, разрушени са покривът на църквата и минарето на джамията. В четири от общините в русенска област, откъдето е минал градоносния облак, реколтата е сериозно пострадала, а на места - и напълно унищожена. Комисии започват оглед на щетите.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
20:43, 02.05.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Работници днес режеха високите борове, които се пречупиха от силния вятър и паднаха върху детската градина в село Баниска. В нея за щастие не е имало деца, тъй като в момента се ремонтира. Бурята е отнесла и керемидите на кооперацията. От ураганния вятър щети има във всеки двор.

Виолета Сашева: Портата ми хвръкна, чак до оградата на детската градина.

Стопаните в село Пет кладенци казват, че са разчитали на градините си, за да изкарат нещо към пенсиите си, но надеждите им били изгубени от градушката.

Радка Цонкова, кметски наместник на с. Пет кладенци: Страхотна ситуация, все едно края на света… Имаме хора, които поддържат овощни градини, казаха, че при тях реколта просто няма да има за тая година.
Митко Митев: Дървета, ягоди, лук, грах имаше насаден. Всичко е унищожено.

Хората от Пет кладенци и собствениците на овощните градини нямат застраховки и загубите за тях ще са огромни. От кметството на Община Две могили се надяват комисията по бедствия и аварии да отпусне средства за възстановяване на щетите.

На помощ се надяват и в силистренското село Искра. 200 квадрата от покрива на училището е напълно унищожен, но е повредена и останалата конструкция. Макар и да има застраховка, средствата няма да стигнат за пълното възстановяване на училището. Бурята е отнесла и ламаринените покриви на кравеферма и производствен цех, които са изпочупили керемидите и комините на съседните къщи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Книгата „Зелда“ на Елин Рахнев излезе в лимитирано издание
Книгата „Зелда“ на Елин Рахнев излезе в лимитирано издание
Започва ремонтът на гара Подуяне
Започва ремонтът на гара "Подуяне"