В Минск съдят независима журналистка

В Минск започна процес срещу главния редактор на най-големия независим новинарски сайт в Беларус, за който групите за човешки права твърдят, че е част от репресиите на медиите.

от БГНЕС
13:47, 12.02.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света
минск съдят независима журналистка

Главният редактор на tut.by Марина Золотова бе арестувана през август заедно с девет журналисти, заради твърдения за „неоторизиран достъп“ до информация от държавна информационна агенция BelTA.

Золотова се обвинява за "официално бездействие", за небрежност, за невъзможност да контролира подчинените си. Тя е заплашена от до пет години в затвора и забрана да заема ръководни длъжности.

На първия ден от делото Золотова се появи усмихната, аплодирана от десетки поддръжници.Тя отхвърли обвиненията.

Марина Золотова, журналист: Имаме повече от един милион посещения на ден, а информационната агенция BelTA и други държавни ведомства имат значително по-малко. Това е опит не да се затваря, но да се отслаби конкуренцията.

Обвиненията бяха повдигнати въпреки, че BelTA прави информациите си свободни за достъп 15 минути, след като абонатите на агенцията ги видят.

Съветът на Европа и "Репортери без граници" изразиха загриженост по време на задържанията на журналистите през август.

Останалите задържани журналисти бяха освободени, след като им бе наредено да платят глоби за нанесени щети на държавната информационна агенция.

Беларус заема 155-то място от 180 държави в миналогодишния световен индекс на свободата на печата „Репортери без граници“.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Двама души са загинали при катастрофа в района на Бучин проход
Двама души са загинали при катастрофа в района на Бучин проход
Подписан е договорът за проектирането и строителството на тунел „Железница“
Подписан е договорът за проектирането и строителството на тунел „Железница“