НОВИНИ

Коронавирусът засегна 23 държави, остава в сила четвърта степен на тревога в ЕС

Увеличава се броят на жертвите на китайския коронавирус, които вече са над 360. Заболелите са над 17 хиляди. Пандемията се оказа по-смъртоностна от предишния остър респираторен синдром - ТОРС, който между 2002-а и 2003-а отне живота на близо 350 души. Въпреки предупреждението на СЗО, че забраната за пътувания не спира разпространението на вируса, все повече държави затварят границите си за хора, които са посещавали Китай. Вирусът стана повод и за покачване на напрежението между Пекин и Вашингтон.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:16, 03.02.2020
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Италия продължава с разработването на ваксина срещу коварния вирус. Учени са успели да изолират коронавируса и смятат, че в кратки срокове ще могат да намерят начин да спрат разпространението му.

Не по-малко активни в борбата срещу пандемията са в Китай, където вече отвори врати нова болница в Ухан, готова да приеме 1000 пациенти. В най-тежко засегнатия от болестта град се очаква до дни да е завършено още едно здравно заведение с 1500 легла. Кадри от въздуха показаха смайващата скорост, с която се строи болница само за 8 дни.

Пекин критикува Вашингтон заради въведените строги мерки за сигурност, включително забрана за достъп на хора, които през изминалите 14 дни са посещавали Китай. Според китайските власти, Съединените щати всяват излишна паника, която вреди на образа на азиатската държава.

От Световната здравна организация заявиха, че забраните за пътуване, въведени от много държави, са излишни и благодариха на интернет-гиганти за съдействието в борбата с дезинформацията по въпросите за коронавируса.

Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО: От Гугъл ни сътрудничиха и направихме така, че хората, които търсят информация за коронавируса, да виждат на първо място информацията на СЗО. Социалните мрежи Туитър и Фейсбук също въведоха мерки срещу разпространението на подвеждаща информация.

На този етап остава в сила четвърта степен на тревога в ЕС, при която пътуванията до Китай не са забранени, но са силно непрепоръчителни. Коронавирусът засегна 23 държави със 151 регистрирани заразени, а първият смъртен случай извън Китай, е във Филипините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти описват колекцията на Васил Божков. МВР конфискува джипове от гаража му
Експерти описват колекцията на Васил Божков. МВР конфискува джипове от гаража му
Извънредни мерки по летищата и пристанищата у нас заради коронавируса
Извънредни мерки по летищата и пристанищата у нас заради коронавируса