НОВИНИ

В Пхенян започна Седмият конгрес на Корейската трудова партия

Форумът е първият по рода си за последните 36 години. Дневният ред се пази в тайна, но според анализатори, делегатите ще се съсредоточат върху отбраната и икономическите проблеми на Северна Корея.

bnt avatar logo
от БНТ
11:24, 06.05.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Конгресът протича при затворени врати и не е ясно до кога ще продължи. Предният такъв форум през 1980 година продължава 4 дни и се състои в "Дома на културата 8 февруари". Сега сградата е преименувана на "Дом на културата 25 април". И двете дати са свързани с годишнини на севернокорейската армия. Конгресът идва след четири години на чистки, политически рокади и екзекуции на хора от върховете на властта. Според много анализатори, основната цел на форума е утвърждаване на властта на младия севернокорейски лидер Ким Чен-ун.

В залата за заседания в столицата на Северна Корея днес не се допускат чуждестранни журналисти, въпреки че правителството на страната разпрати официални покани до медиите, противно на политиката си да пази в тайна държавните дела. На представителите на световните медии, пристигнали в Пхенян специално за събитието, е било разрешено да разговарят свободно единствено с минувачите, а на операторите - да правят кадри в близост до сградата, в която се провежда.

Конгресът се състои на фона на обтегнати отношения на Северна Корея със Съединените щати и с южната й съседка заради техните съвместни военни учения в близост до територията й. Корейската народно-демократична република си навлече гнева на световната общност през последните години, след като проведе три ядрени опита. На 6 януари тази година от Пхенян съобщиха и че са извършили успешно изпитание на водородна бомба, а месец след това Северна Корея изстреля спътник в орбита. В отговор на това Съветът за сигурност на ООН прие резолюция с още по-тежки санкции срещу страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отлагат обсъждането на волфрам находището край Велинград
Отлагат обсъждането на волфрам находището край Велинград
Профсъюзите в Гърция обявиха тридневна стачка
Профсъюзите в Гърция обявиха тридневна стачка