НОВИНИ

В Словения приеха закон за по-бързо предоставяне на убежище на бежанците

Парламентът на Словения прие тази нощ закон, който ускорява разглеждането на молбите за предоставяне на убежище в страната, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
09:36, 05.03.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
словения приеха закон предоставяне убежище бежанците

Съгласно новия закон властите ще трябва да разглеждат молбите за убежище възможно най-бързо. Досега разглеждането отнемаше няколко месеца за всяка една молба. Страната е буквално наводнена от мигранти. Откакто Унгария през миналия октомври затвори границата си с Хърватия, пътят на мигрантите се насочи към Словения и почти 500 000 мигранти преминаха през страната на път за Австрия и Западна Европа. Само 460 от тях поискаха убежище в Словения. Но словенците се опасяват, че броят на кандидатите за убежище може да скочи рязко в идните месеци, след като западноевропейски страни поетапно затварят границите си за мигранти.

При гласуването си тази нощ парламентът на Словения отхвърли искането на опозицията да определи максимума от хора, които ще могат да получат убежище в страната на година, предаде Ройтерс.

След като това искане беше отхвърлено и не попадна в закона, опозицията бойкотира гласуването. Така законът беше приет с 45 гласа от общо 90 депутати, посочва Франс прес. Четирима депутати гласуваха "против".

Правозащитната организация Амнести интернешънъл разкритикува нормативния акт и каза, че той намалява значително правата на бежанците и на кандидатите за убежище и че някои от неговите членове нарушават Европейската конвенция за правата на човека.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха българин в Италия за убийството на пенсионер
Арестуваха българин в Италия за убийството на пенсионер
Съвместно учение на МВР и Министерство на отбраната Граница 2016
Съвместно учение на МВР и Министерство на отбраната "Граница 2016"