НОВИНИ

В страната ни има ръст от над 3 644 000 чужди туристи

В страната ни има ръст от над 3 644 000 чужди туристи, според данните на Българския статистически институт. Това каза днес пред журналисти в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова. Повод да изнесе данните е изказване на бившия заместник-министър на туризма Бранимир Ботев, че управлението на Ангелкова дава туризма у нас на мутрите.

страната ръст 644 000 чужди туристи
bnt avatar logo
от БНТ
14:18, 17.08.2018
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Ангелкова каза, че през последните години е направено и е постигнато изключително много в сектора туризъм, а всички тези действия и нападки няма да доведат до нищо положително като имидж на България като туристическа дестинация.

Разбирам, че някои хора търсят медийни изяви, но не смятам, че това е начинът, особено от човек, който е работил за българския туризъм, добави Ангелкова. Първоначално тя сметнала изказването на Бранимир Ботев като шега.

Ако има данни за каквото и да е, следва отговорните институции да бъдат сигнализирани. Оттам нататък всички останало уронва престижа ми и този на институциите и затова завеждам дела, каза Ангелкова.

Относно спора за шума между вицепремиера Валери Симеонов и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, Ангелкова каза, че всяко едно нещо такова е притеснително.

Аз няма какво да коментирам, това са разговори и твърдения между тях. Но всяка една такава информация, изобщо всичко което се случва в разгара на летния сезон по този повод, малко или много оказва своето влияние, посочи Ангелкова.

На журналистически въпрос как ще коментира думите на Волен Сидеров, че заведенията се проверяват избирателно, Ангелкова каза, че ако това е така, е доста притеснително.

Министърът на туризма информира, че към момента всички плажове на територията на страната ни са проверени. Повечето от тях са проверявани по два или три пъти. Имало е случай на плаж, на който са били извършени 10 проверки за сезон. Проверяваме и по сигнали, добави Ангелкова.

По думите ѝ тези дни се очаквали данните за туристическия поток за месец юли. Очакванията на министерството на туризма е ръстът да се запази като миналата година, което ще покаже, че България е устойчива дестинация на фона на дъждовното време и Световното първенство по футбол, което също е оказало своето влияние по отношение на потенциалните летовници в нашата страна.

Смятам, че имаме необходимост от положителна реклама за това какво предлагаме като туристически продукт, подчерта Ангелкова.

Днес тя бе в морския град, където участва в кръгла маса за обсъждане на проекта за 12 винено-кулинарни дестинации. С представители на местната власт и туристическия и земеделски сектор в региона бяха дискутирани дестинациите "Добруджа и Северно Черноморие" и "Южно Черноморие".

Кръглата маса е част от инициативата за създаване и утвърждаване на дестинациите, по която съвместно работят Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите.

В дискусията в Бургас участваха също кметът Димитър Николов и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Срещата на Бойко Борисов с Цецка Цачева е заради проблема с Търговския регистър
​Срещата на Бойко Борисов с Цецка Цачева е заради проблема с Търговския регистър
До понеделник ще бъде готов законопроектът за хората с увреждания
До понеделник ще бъде готов законопроектът за хората с увреждания