НОВИНИ

Великобритания е изолирана, докато не започне отделянето

Докато в Лондон гневни защитници на оставането в Евросъюза протестираха против Брекзит, в Брюксел стана ясно, че не всички страни-членки са за незабавното излизане на Великобритания. Атентатът в Истанбул обаче, измести темата Брекзит от първото място в новините днес. Дали Европейските лидери са разделени в желанието си с каква скорост Лондон трябва да напусне съюза? Вижте прякото включване на Владислав Велев от Брюксел!

Владислав Велев
от Владислав Велев
18:15, 29.06.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Британският премиер Дейвид Камерън не участва в лидерската работна закуска в Брюксел, където са всички евро лидери. След нея 27-те страни се съгласиха, че Великобритания има нужда от малко време, за да се уталожат страстите и после да започне процедурата по отделяне.

В същото време държавите са безкпомромисни - Лондон не може да има достъп до европейския пазар, ако не разреши свободното придвижване. Великобритания обаче като че ли иска да избере кои точно от европейските правила да спазва в бъдеще. Преди да започнат преговорите за оттегляне - Великборитания ще реши кога да стане това - не може да има други преговори.

;

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: 27-те страни, аз и Доналд Туск сме на мнение, че не може да има вътрешен пазар по меню. Така че, който иска свободен достъп до нашия пазар трябва да прилага четирите свободи без никакво изключение и без никакви нюанси.


Никола Стърджън, първи министър на Шотландия: Още сме на много, много ранен етап от този процес, заявих много ясно желанието на Шотландия да защити отношението си с ЕС. Не искам да подценявам предизвикателствата пред нас в търсенето на начин, това е първа от серия от срещи тук в Брюксел днес, така че хората да разберат, че Шотландия, за разлика от други части от Обединеното кралство, не иска да напусне ЕС.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сценарии за избягване на Брекзит
Сценарии за избягване на Брекзит
Запълнени са всички места в детските градини в Благоевград
Запълнени са всички места в детските градини в Благоевград