НОВИНИ

Светът изказва съболезнования и солидарност с Турция

Светът осъди тероризма и проливането на невинна кръв. Хора от цял свят изказаха съпричастност към трагедията в Турция. Световни лидери припомниха също, че е нужно обединение в битката срещу тероризма. От Белия дом нарекоха атентата "ужасна терористична атака". Сред първите реакции бяха тези на европейските лидери.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:07, 29.06.2016 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Турция получи послания на съпричастност от лидерите на страните от ЕС. Новината за атентата в Истанбул ги завари на извънредната среща, посветена на кризата около Брекзита. Във всички изказвания ключовата дума беше "единство".

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Разрешете да изкажа съболезнования на семействата и близките на жертвите на атентата. В такива моменти всички трябва да бъдем обединени.




Ангела Меркел, канцлер на Германия:
Изказвам дълбоки съчувствия към близките нa жертвите и към пострадалите. Искам всички турци да знаят, че сме единни с тях в борбата с тероризма.




Франсоа Оланд, президент на Франция:
Искам да осъдя твърдо това нападение и да разберем кои са извършителите, за да можем заедно да се борим срещу тероризма, особено в този регион.


Матео Ренци, министър-председател на Италия: Събития като това потвърждават необходимостта от единен отговор - всички заедно срещу заплахата от международния тероризъм и екстремизма.

В тежкия момент Анкара получи уверения за солидарност и от съюзниците си от НАТО. "Ние сме обединени от решимостта да се борим срещу тероризма във всичките му форми", посочи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Папа Франциск се помоли за жертвите и техните семейства.


папа Франциск:
Нека Бог докосне и промени сърцата на онези, които сеят насилие, и подкрепи нашите усилия да следваме пътя на мира.

В социалните мрежи се разпространява хаш таг #prayforistanbul - "Молете се за Истанбул". Знаменитости, звезди от шоу бизнеса и хора от всички континенти изразяват шока от станалото и се молят за мир.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейски пари за пречиствателната станция в Шумен
Европейски пари за пречиствателната станция в Шумен
Законодателни промени за хората с увреждания
Законодателни промени за хората с увреждания