НОВИНИ

Великобритания на прага на предсрочни избори

Изненадващо премиерът Тереза Мей поиска избори на 8 юни - три години преди редовните. Тя се аргументира с нуждата от стабилност в страната в периода, когато започват преговорите за Брекзит. Графикът за тези преговори остава непроменен, съобщи говорител на премиера. Законопроектът за изборите ще бъде внесен утре в парламента. За приемането му са нужни гласовете на 2/3 от депутатите в Камарата на общините.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:50, 18.04.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

В този важен период за Великобритания опонентите на правителството играят политически игри. Това вреди както на преговорите с Брюксел, така и на стабилността в страната. С този аргумент премиерът Тереза Мей обяви, че ще поиска от парламента да гласува за предсрочни избори.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Разделението в Уестминстър ще застраши способността ни за успешен Брекзит, ще причини вредна несигурност и нестабилност в страната. Затова са ни нужни общи избори и то веднага. Имаме уникална възможност да сторим това, докато Европейският съюз договаря позицията си за преговорите и преди те да са започнали в подробности.

Тази идея на Тереза Мей срещна единодушна подкрепа сред опозицията. Лейбъристите видяха възможност да променят курса, който според тях е вреден за страната и обявиха готовност за кампания.

Джеръми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Ние ще изтъкнем как може да се управлява страната. Как може да е различно, да имаме по-справедливо общество, което работи за всички.

Либералдемократите видяха и шанс да се промени курсът на преговорите с Брюксел, а шотландците - да подсилят позициите си, за да поискат нов референдум за независимост.

Никола Стърджън, първи министър на Шотландия: Сега е времето да се чуе гласът на Шотландия и шотландците да защитят страната, която искат да имат. Такава кампания ще водя в идните седмици.

В последно време канцеларията на премиера отхвърляше възможността за предсрочни избори, но този уикенд две социологически анкети показаха, че Мей може да ги спечели, а победата би подсилила позициите на управляващите консерватори в преговорите за Брекзит.

Консерваторите са безспорен фаворит на изборите, смятат букмейкъри. След извънредното изявление британският паунд смени низходящата посока и бързо поскъпна спрямо американския долар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От утре затварят част от столичния булевард Брюксел
От утре затварят част от столичния булевард "Брюксел"
Надписи „Погледни” пазят пешеходците в Русе
Надписи „Погледни” пазят пешеходците в Русе